Protesti u Mineapolisu: Demonstranti optužuju policiju za smrt mladog Afroamerikanca

Majka Dontea Rajta, 20-godišnjeg Afroamerikanca, koji je juče ubijen, rekla je okupljenima na protestu da je njen sin pozvao da joj kaže da ga je odvela policija, prenose mediji

3332 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Protesti u jednom kvartu u Mineapolisu, u američkoj državi Minesoti, izbili su sinoć, poslije smrti mladog Afroamerikanca, za koje demonstranti optužuju policiju.

U tom gradu je u toku i suđenje policajcu optuženom za smrt Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo maja prošle godine, kada ga je policajac držao više minuta na zemlji pritusnutog svojim koljenom.

Flojdova smrt izazvala je višemjesečne demonstracije i nerede širom SAD u kojima je osuđivan rasizam i policijska brutalnost.

Majka Dontea Rajta, 20-godišnjeg Afroamerikanca, koji je juče ubijen, rekla je okupljenima na protestu da je njen sin pozvao da joj kaže da ga je odvela policija, prenose mediji.

Ona je tada, kako je rekla, čula jednog od policajaca da traži od njenog sina da ostavi telefon i jednog kako prekida poziv.

Ubrzo poslije toga Rajtova djevojka je pozvala da kaže da je on ubijen, ispričala je Rajtova majka okupljenim.

Biro za krivične poslove u Minesoti ubrzo zatim je potvrdio da istražuje umiješanost policajca u pucnjavi u Bruklin Centru, sjeverozapadnom dijelu Mineapolisa.

Prema izvještaju policije Bruklin Centra policija je zaustavila jednog vozača zbog saobraćajnog prestupa.

Oni su tada uvidjeli da je za njim izdata potjernica i pokušali su da ga privedu.

On se, međutim, vratio u svoje vozilo i jedan policajac je upotrijebio oružje i pogodio vozača koji je preminuo na licu mjesta, naveo je taj izvor.

Putnica u vozilu je povrijeđena, nije životno ugrožena i prebačena je u bolnicu, navodi se u tom saopštenju.

Poslije toga, sinoć, oko 200 ljudi okupilo u Bruklin Centru a pred njih je izašla policija u opremi za razbijanje demonstracija.

Lokalni list javlja da je masa razbila šoferšajbne dva policijska vozila a da je policija upotrijebila oružje koje nije ubojito da ih rastjera.

Poslije oko sat vremena smanjio se broj policajaca a demonstranti su upalili svijeće i ispisali poruke kredom na trotoaru tražeći pravdu za Dontea Rajta.

Gradonačelnik Bruklin Centra je izrazio žaljenje zbog, ako je rekao, tragičnog incidenta, i pozvao demonstrante da ostanu mirni i izbjegnu svaku novu upotrebu sile.

Međutim novi incidenti su izbili kada se nekoliko stotina demonstranata okupilo ispred sjedišta policije u Bruklin Centru.

Bonus video: