Iran upozorava Vašington da sankcijama ne dobija prednost; Lavrov: Računamo da ćemo uspjeti da spasimo sporazum

"U EU ne postoji koordinacija, desna ruka ne zna šta radi lijeva, to je žalosno... Ako je ova odluka namjerno donijeta usred pregovora u Beču o spasavanju (nuklearnog sporazuma), onda to više nije žalosno nego je greška koja je gora od zločina"

6627 pregleda 1 komentar(a)
Lavrov u posjeti Iranu, Foto: Reuters
Lavrov u posjeti Iranu, Foto: Reuters

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif upozorio je danas SAD da "sabotažama" i "sankcijama" neće steći nikakvu prednost u nuklearnim pregovorima.

"Nemamo problema da se vratimo svojim obavezama..., ali Amerikanci moraju da znaju da im ni sankcije ni sabotaža neće pružiti instrument za pregovore i da će im te akcije samo dodatno zakomplikovati situaciju", izjavio je Zarif na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Teheranu.

Teheran je optužio Izrael za sabotažu fabrike za obogaćivanje uranijuma u Natanzu dok se u Beču održavaju pregovori za spasavanje međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015.

"Ono što su uradili u Natanzu, mislili su da će to biti na štetu Irana..., uvjeravam vas da će se u bliskoj budućnosti Natanz prebaciti na naprednije centrifuge", rekao je Zarif.

Na pregovorima u Beču koji se održavaju pod okriljem EU, učestvuju potpisnice međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu Njemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija, Iran i Rusija. Vašington, međutim, nema direktan kontakt sa Irancima.

SAD su za vrijeme predsjednika Donalda Trampa 2018. izašle iz sporazuma i ponovo uvele sankcije Iranu. Novi američki predsjednik Džozef Bajden je izrazio namjeru da zemlju vrati tom sporazumu.

Rusija je danas saopštila da računa na spasavanje iranskog nuklearnog sporazuma ako mu se SAD vrate, i optužuje Evropsku uniju da ugrožava pregovore uvođenjem sankcija Iranu zbog stanja ljudskih prava. "Računamo na činjenicu da ćemo uspjeti da spasimo sporazum i da će se Vašington konačno vratiti na punu primjenu odgovarajuće rezolucije UN", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom posjete Teheranu. Lavrov je ponovo pozvao SAD da ukinu sankcije Iranu koje je uveo bivši predsjednik Donald Tramp. Šef ruske diplomatije je žestoko kritikovao EU koja, prema njegovim riječima, ugrožava aktuelne napore uvođenjem sankcija grupi od osam iranskih bezbjednosnih zvaničnika zbog uloge u represiji nad demonstracijama u novembru 2019. godine.

"U EU ne postoji koordinacija, desna ruka ne zna šta radi lijeva, to je žalosno... Ako je ova odluka namjerno donijeta usred pregovora u Beču o spasavanju (nuklearnog sporazuma), onda to više nije žalosno nego je greška koja je gora od zločina", rekao je Lavrov.

Bonus video: