Abas: Vašington ne može više biti mirovni posrednik

Egipat, prvi arapski susjed koji je sklopio mir s Izraelom 1979. godine, odbacio je Trampovu odluku označivši je kršenjem međunarodnih rezolucija o statusu tog grada
1 komentar(a)
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Mahmud Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2017. 20:24h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas ocijenio je danas da SAD ne mogu više igrati istorijsku ulogu posrednika u mirovnim pregovorima s Izraelcima nakon što je američki predsjednik objavio da priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela.

"Ovim žalosnim odlukama SAD namjerno podrivaju sve mirovne napore i proklamuju da napuštaju ulogu sponzora mirovnog procesa koju su igrale u posljednjim decenijama", rekao je Abas u obraćanju emitovanom preko palestinske televizije, prenio je Frans pres.

Vlada Jordana, zaštitnika svetih mjesta u Jerusalimu, osudila je kao kršenje međunarodnog prava saopštenje Trampa o priznavanju Svetog grada kao prijestonice Izraela.

Egipat, prvi arapski susjed koji je sklopio mir s Izraelom 1979. godine, odbacio je Trampovu odluku označivši je kršenjem međunarodnih rezolucija o statusu tog grada, prenio je AP.

Ta zemlja je takođe izrazila brigu za posljedice poteza SAD na bezbjednost regiona i ocijenila da će uticaj na izraelsko-palestinski proces biti "ekstremno negativan".

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je da je Trampova odluka pogrešna i u suprotnosti sa međunarodnim pravom i odlukama UN, koja će poremetiti stabilnost.

"Ne može jedna zemlja da dovede druge pred svršen čin", kazao je Čavušoglu.

Šef turske diplomatije je naveo da je riječ o odluci koja će otvoriti put novim lošim odlukama i dodao da Jerusalim ne može postati glavni grad ako tako odluči jedna zemlja.

Bonus video: