Francuska preporučila svojim državljanima da privremeno napuste Pakistan

"Demonstracije je nasilno suzbila policija, a u okršajima su poginula najmanje dva policajca"

5512 pregleda 0 komentar(a)
Protesti pristalica TLP, Foto: Reuters
Protesti pristalica TLP, Foto: Reuters

Francuska ambasada u Pakistanu danas je preporučila francuskim državljanima i firmama da privremeno napuste tu zemlju zbog "ozbiljnih prijetnji" francuskim interesima.

Ambasada je izdala ovo uputstvo u pismenoj poruci Francuzima koji žive u Pakistanu gdje su ove nedjelje održane nasilne antifrancuske demonstracije.

Radikalna islamistička partija Tahrik-e-Labik Pakistan (TLP), početkom nedjelje je djelimično blokirala dva velika grada, Lahoru na istoku i Karači na jugu, kao i glavni grad Islamabad na sjeveru zemlje tražeći protjerivanje francuskog ambasadora.

Demonstracije je nasilno suzbila policija, a u okršajima su poginula najmanje dva policajca.

Pristalice TLP-a ljutito su reagovali na hapšenje u ponedjeljak u Lahoru njihovog vođe Saada Rizvija, nekoliko sati pošto je pozvao na protestni marš 20. aprila u Islamabadu da se traži protjerivanje francuskog ambasadora.

TLP traži ovo protjerivanje od kada je francuski predsjednik Emanuel Makron branio karikature u ime slobode izražavanja, nacrtane u znak odavanja pošte nastavniku ubijenom 16. oktobra posle prikazivanja satiričkih crteža svom razredu. Crteži su prikazani u vreme kada su ponovo objavljivane karikature proroka Muhameda u nedjeljniku Šarli Ebdo.

Pakistanska vlada najavila je zabranu TLP, koji je već podstakao nasilne demonstracije protiv Francuske prošle jeseni.

Bonus video: