Tramp: Jerusalim je prijestonica Izraela

"Jerusalim mora da ostane grad gdje će se moliti i Jevreji i muslimani i hrišćani", rekao je on i pozvao osoblje ambasade SAD u Izraelu da počne proces preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.
157 pregleda 103 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2017. 19:27h

Predsjednik SAD Donald Tramp saopštio je da SAD zvanično priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela, piše N1.

Tramp je na konferenciji za medije pozvao sve relevantne faktore da priznaju Jerusalim i dodao da su Senat i Kongres odobrili ovu odluku.

"Nakon dvije decenije, nijesmo bliže mirovnom sporazumu Izraela i Palestine, stoga sam donio odluku da zvanično priznam Jerusalim za prijestonicu Izraela. Izrael ima pravo da odredi svoju prijestonicu", rekao je.

Predsjednik SAD kaže da je ova odluka donijeta u najboljem interesu SAD i mira između Izraela i Palestine. Tramp kaže da je ovaj čin ključan korak ka miru. O

"Jerusalim mora da ostane grad gdje će se moliti i Jevreji i muslimani i hrišćani", rekao je on i pozvao osoblje ambasade SAD u Izraelu da počne proces preseljenja ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim.

"Izrael je suverena nacija sa pravima kao svaka druga da odluči koji je njen glavni grad. Prihvatanje toga je neophodno za postizanje mira. Prije 70 godina pod Trumanom smo priznali Izrael. Jerusalim je sjedište izraelske vlade, izraelskog parlamenta, kao i izraelskog Vrhovnog suda", naveo je Tramp.

Tramp je kazao i da će potpredsjednik SAD Majk Pens otputovati u posjetu Srednjem Istoku.

SAD trenutno nema odgovarajuću zgradu u Jerusalemu u koju bi mogli preseliti ambasadu iz Tel Aviva, a viši zvaničnik Trampove administracije rekao je da bi za njenu izgradnju trebale tri do četiri godine.

"Mislim da je to već davno trebalo napraviti. Mnogi predsjednici su rekli da žele nešto učiniti a nijesu", rekao je Tramp na sjednici njegova kabineta uoči objave o preseljenju veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, navodi agencija Reuters.

Na osnovu plana Ujedinjenih nacija iz 1947. godine predviđena je podjela Palestine u tri entiteta: jevrejsku državu i arapsku državu, a da Jerusalim bude "corpus separatum" (zasebno tijelo, entitet), pod specijalnim međunarodnim režimom, podsjeća B92.

Plan su prihvatili cionistički lideri, ali su ga arapske vođe odbacile. Nakon prestanka mandata Velike Britanije nad Palestinom proglašena je država Izrael u maju 1948. godine sa zapadnim Jerusalimom kao glavnim gradom, a istočni Jerusalim je bio pod kontrolom Jordana.

Izrael je istočni dio Jerusalima osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao. Na osnovu zakona iz 1980. Jerusalim je postao "vječni i nedeljivi" glavni grad Izraela.

Palestinska uprava namjerava međutim da istočni Jerusalim proglasi glavnim gradom svoje buduće države, nezavisne Palestine koja bi obuhvatala Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Kongres SAD je 1995. godine usvojio "Akt o jerusalimskoj ambasadi" kojim poziva svoju vladu da premjesti Ambasadu u Jerusalim "glavni grad države Izrael". Zakon je obavezujući, ali ima klauzulu koja je omogućavala predsjednicima SAD da odlažu primjenu na po pola godine. Bil Klinton, Džordž Buš Mlađi i Barak Obama su sistematski svakih šest mjeseci odlagali odluku o preseljenju.

Galerija

Bonus video: