Mogerini Abasu: EU na čvstom stavu da status Jerusalima treba odrediti pregovorima

Tramp bi danas trebalo da objavi odluku da će SAD priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela i premjestiti tamo svoju ambasadu
2 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2017. 16:17h

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je danas palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu da je EU na čvrstom stavu da pitanje Jerusalima treba riješiti kroz pregovore Izraelaca i Palestinaca.

Mogerini je uoči objavljivanja odluke predsjednika SAD Donalda Trampa o Jerusalimu u telefonskom razgovoru s Abasom rekla da je EU posvećena nastavku mirovnog procesa ka rješenju dvije države kao jedinoj perspektivi koja može garantovati mir i sigurnost i za Palestince i Izraelce, saoptšila je EU.

Tramp bi danas trebalo da objavi odluku da će SAD priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela i premjestiti tamo svoju ambasadu.

Mogerini je pozvala na uzdržanost u reakcijama i pozdravila poziv Abasa da moguće demonstracije budu mirne.

Stotine Palestinaca u pojasu Gaze protestovale su danas zbog najave američkog priznavanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

Demonstracije na ulicama grada Gaze organizovale su različite palestinske frakcije i ekstremističke organizacije koje su pozvale na palestinsko jedinstvo u odgovoru na Trampovo saopšenje.

Učesnici protesta su palili američke i izraelske zastave, mahali palestinskim zastavama i nosili transparente s porukama da je Jerusalim večna palestinska prijestonica.

Bonus video: