Rohani: Iran neće tolerisati Trampovo priznanje Jerusalima

Vrhovni iranski vjerski vođa je odluku SAD ranije ocijenio kao "očajnički gest" i rezultat nesposobnosti SAD, najavivši da će se islamski svijet sigurno suprotstaviti toj zavjeri
6 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2017. 15:24h

Predsjednik Irana Hasan Rohani izjavio je danas da Teheran neće tolerisati priznanje SAD da je Jerusalim glavni grad Izraela.

Za danas je najavljeno da će predsjednik SAD Donald Tramp to saopštiti i tako odstupiti od višedecenijskog američkog i medjunarodnog stava, uprkos upozorenjima sa svih strana da to može izazvati izbijanje nasilja.

U telefonskom razgovoru s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, Rohani je najavljenu odluku Trampa nazvao "nelegitimnom, provokativnom i vrlo opasnom", navedeno je na sajtu Vlade u Teheranu.

Iranski predsjednik je najavio da će učestvovati na vanrednom sastanku članica Organizacije islamske saradnje, 13. decembra u Istanbulu.

Iran "neće tolerisati skrnavljenje muslimanskih svetih mjesta", najavio je Rohani u govoru u Teheranu političkim i vjerskim liderima iz muslimanskih zemlja, ocijenivši da "muslimani moraju biti ujedinjeni pred velikom zavjerom".

Vrhovni iranski vjerski vođa je odluku SAD ranije ocijenio kao "očajnički gest" i rezultat nesposobnosti SAD, najavivši da će se islamski svijet sigurno suprotstaviti toj zavjeri.

Od Islamske revolucije 1979. godine, podrška palestinskom cilju i protivljenje Izraelu su centralni elementi iranske diplomatije.

Upozorenja sa svih strana svijeta stizala su danas na Trampovu adresu.

Međunarodna zajednica nikada nije priznala Jerusalim kao glavni grad Izraela, a istočni Jerusalim smatra okupiranom teritorijom jer je Izrael osvojio taj dio grada u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao.

Izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati "vječna prestonica Izraela", dok Palestinci u istočnom dijelu namjeravaju da proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države.

Bonus video: