Fajzer: Vjerovatno će biti potrebna i treća doza

Više farmaceutskih kompanija počelo je testiranje modifikacija postojećih vakcina protiv koronavirusa kako bi utvrdili njihovu djelotvornost protiv novih varijanti koronavirusa

5490 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Izvršni direktor američke farmaceutske kompanije Fajzer rekao je da će ljudima najvjerovatnije trebati treća doza vakcine protiv koronavirusa šest do 12 mjeseci od vakcinacije, kao i docjepljivanje svake godine zbog pojave novih varijanti koronavirusa.

„Najvjerovatnije će biti potrebna i treća doza, negdje između šest i 12 meseci i zatim će biti docjepljivanje svake godine, ali sve to treba potvrditi“, rekao je Albert Burla za CNBC dodajući da će varijante koronavirusa „igrati presudnu ulogu“.

„Moramo vidjeti kakav će biti plan vakcinacije i koliko će na to često trebati“, rekao je.

„Veoma je važno da smanjimo broj ljudi koji se može zaraziti“, dodao je Burla, kako prenosi N1.

Naučnici u ovom tenutku ne znaju tačno koliko dugo traje zaštita od vakcina, a prva istraživanja pokazuju da je to period od šest mjeseci.

Fajzer je ranije ovog mjeseca objavio studiju po kojoj je vakcina učinkovita 91 odsto protiv koronavirusa, i 95 odsto protiv teških oblika koronavirusne bolesti najmanje šest mjeseci nakon druge doze.

Moderna je objavila kako njena vakcina štiti u sličnom postotku šest mjeseci.

AstraZenekina vakcina štiti u nešto manjem postotku, ali istraživanja kod starijih osoba pokazuju snažniji odgovor zaštitinih T-ćelija u odnosu na druge vakcine koja se daju u zapadnim zemljama.

Naučnici ističu da su potrebna istraživanja kako bi se utvrdilo trajanje zaštite nakon što prođe šest mjeseci od primanja obje doze vakcina.

Dejvid Kesler, vođa tima američkog predsjednika Džoa Bajdena za borbu protiv kovida-19, upozorio je u nadležni odbor američkog Kongresa da Amerikanci treba da računaju na docjepljivanja kako bi se odbranili od novih varijanti koronavirusa.

„U ovom trenutku ne znamo sve“, rekao je u izlaganju pred odborom za koronavirusnu krizu Predstavničkog doma američkog Kongresa. „Proučavamo trajanje odgovora antitela“.

„Čini se da je snažan, ali počinje da blijedi i nema sumnje da varijante predstavljaju izazov“, dodao je.

„Mislim da, radi planiranja, trebamo da očekujemo docjepljivanje“.

Više farmaceutskih kompanija počelo je testiranje modifikacija postojećih vakcina protiv koronavirusa kako bi utvrdili njihovu djelotvornost protiv novih varijanti koronavirusa.

Bonus video: