Netanjahu: Izraelski istorijski i nacionalni identitet naglašava se na važne načine, posebno danas

Netanjahu je najavio da Izrael po svoj prilici neće potpisati mirovne sporazume s arapskim zemljama bez sporazuma sa Palestincima, ali je rekao da može da održava tajne veze s mnogima od njih, ocijenivši da su se ti odnosi odmrzli, prenio je AP
0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2017. 12:02h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da se izraelski "istorijski i nacionalni identitet naglašava na važne načine, posebno danas", u svom prvom reagovanju na najavu da će predsjednik SAD Donald Trampa priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Netanjahu je ujedno najavio da Izrael po svoj prilici neće potpisati mirovne sporazume s arapskim zemljama bez sporazuma sa Palestincima, ali je rekao da može da održava tajne veze s mnogima od njih, ocijenivši da su se ti odnosi odmrzli, prenio je AP.

Palestinska zvaničnica Hanan Ašravi ocijenila je međutim da očekivano Trampovo priznanje znači da je mirovni proces završen, jer je Vašington "unaprijed odredio ishod" i da je to "opasna izmjena pravila igre", kao i da više nema načina za razgovor sa Amerikancima.

Netanjahu se s druge strane u svom današnjem govoru na jednom skupu više usredsredio na prijetnju koju po Izrael predstavlja Iran.

On je upozorio da Islamska Republika Iran teži da "osvoji Bliski istok", prenijeli su izraelski mediji. Takođe je ponovio da Izrael neće dozvoliti da se Iran vojno učvrsti u Siriji.

"Mi kažemo ono što mislimo i mislimo ono što kažemo", rekao je Netanjahu, pozvavši druge zemlje da izvrše pritsak na Iran dok je istovremeno podržao iranski narod.

Izraelski ministri su utorak dobili instrukcije na zahtjev Bijele kuće da ništa ne govore do konačne odluke Trampa da li će ili neće potpisati odlaganje preseljenja ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim.

Ipak ministar obrazovanja Naftali Benet, vođa desne partije Jevrejski dom, pozvao je druge zemlje da slijede Trampovo vođstvo i priznaju Jerusalim kao prijestonicu Izraela.

Govoreći na konferenciji koju je organizovao list "Džeruzalem post" Netanjahu je razmotrio diplomatske odnose Izraela sa svijetom, ocijenivši da se odnos prema Izraelu među većinom arapskih zemalja mijenja zbog razvoja ekonomskih veza i označio to revolucujom.

Dok je on govorio Kina je između ostalih zemalja upozorila da bi Trampova odluka mogla povećati napetost u regionu.

Rusija je izrazila zabrinutost za tešku situaciju između Izraela i Palestinske uprave.

Vrhovni vjerski vodja Irana ajatolah Ali Hamenei je osudio Trampovu namjeru.

"Kada oni (SAD) tvrde da žele da proglase Jerusalim glavnim gradom okupirane Palestine to pokazuje njihovu nesposobnost", prenijela je iranska držvna televizija na svom veb sajtu reči Hameneija.

On je dodao da je uvjeren u pobjedu islamske nacije i Palestine. Iran ne priznaje Izrael i podržava ektremističke organizacije poput libanskog Hezbolaha i palestinskog Hamasa.

Bonus video: