boriće se za četvrti mandat

Predsjednički izbori u Siriji 26. maja: Asad bez ozbiljne konkurencije

Asad, (55) koji je preuzeo vlast nakon smrti oca Hafeza 2000. godine, ponovo je izabran 2007. i 2014. na sedmogodišnje mandate

2644 pregleda 15 komentar(a)
Asad, Foto: REUTERS
Asad, Foto: REUTERS

Predsjednički izbori u Siriji održaće se 26. maja, objavio je u nedjelju predsjednik parlamenta i to će biti drugi izbori od početka rata prije deset godina, koji je podijelio zemlju Bašara al-Asada.

Asad, (55) koji je preuzeo vlast nakon smrti oca Hafeza 2000. godine, ponovo je izabran 2007. i 2014. na sedmogodišnje mandate, i ponovo je favorit za četvrti mandat jer nema ozbiljne konkurencije, prenosi Hina.

Kao datum izbora određen je 26. maj za sirijske građane u zemlji, rekao je predsjednik parlamenta Hamud Sabagh psolanicima na vanrednom zasijedanju.

Sirijci koji žive u inostranstvu glasaće u konzulatima 20. maja, dodao je.

Prema izbornom zakonu kandidati moraju dobiti potpise 35 poslanika da bi se mogli kandidovati.

Razorena ratom koji je počeo 2011., sirijska ekonomija pati i zbog zapadnih sankcija i učinaka finansijske krize u susjednom Libanu, a nacionalna valuta je devalvirala na vrijednosti bez presedana.

Sukob godinama postaje sve složeniji zbog uplitanja stranih sila i sve brojnijih naoružanih frakcija.

U ratu je poginulo više od 388.000 ljudi i raseljeni su milioni.

Vlast Bašara al-Asada koga podržavaju Rusija i Iran, nadmoćnija je od oslabljenih pobunjenika i zauzela je veliku većinu teritorije.

Preporučujemo za Vas