Vlasti Bangladeša uhapsile lidera islamističke grupe poslije nasilnih protesta

Grupa "Branioci islama" je kritikovala premijerku Bangladeša Šejk Hasinu što je krajem marta pozvala Modija na obilježavanje 50. godišnjice nezavisnosti zemlje. Islamisti su tada zaprijetili prolivanjem krvi na ulicama

6346 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policija Bangladeša je danas uhapsila uticajnog lidera islamističke grupe koja je predvodila nasilne demonstracije protiv posjete indijskog premijera Narendre Modija toj većinski muslimanskoj zemlji.

Uhapšeni islamistički lider Mamunul Hak optužen je za podsticanje nasilja, ali policija nije navela o kojim slučajevima je riječ ni da li su optužbe povezane s protestima zbog Modijeve posjete Bangladešu.

Hak (47) je vodeća ličnost grupe "Branioci islama" (Hefazat-e-Islam) koja ima raširenu mrežu islamističkih škola širom Bangladeša.

Iako grupa navodi da nije politička stranka, njeni lideri redovno govore o politici i zagovaraju islamsku revoluciju u zemlji sa 160 miliona stanovnika.

Oni često osporavaju temelje Ustava Bangladeša i pravni sistem države, zasnovan na britanskom običajnom pravu.

Od vlade traže da usvoji zakon koji bi predvidio smrtnu kaznu za svakog ko bude osuđen za kritikovanje islamskog proroka Muhameda.

Grupa "Branioci islama" je kritikovala premijerku Bangladeša Šejk Hasinu što je krajem marta pozvala Modija na obilježavanje 50. godišnjice nezavisnosti zemlje. Islamisti su tada zaprijetili prolivanjem krvi na ulicama.

Sjenku na dvodnevnu Modijevu posjetu Bangladešu bacilo je nasilje, a u sukobima s policijom poginulo je 17 pristalica "Branilaca islama".

Kritičari optužuju Modijevu nacionalističku partiju da povećava vjersku polarizaciju u Indiji i da diskriminiše manjine, prije svega muslimane.

Bonus video: