Tilerson: SAD posvećene NATO i zajedničkoj odbrani

Tilerson je rekao da svi amerilčki prijatelji i svi u Alijansi treba da znaju da su SAD posvećene članu sporazuma o NATO koji nalaže da sve članice reaguju ako je neka država iz NATO napadnuta
0 komentar(a)
Reks Tilerson, Jens Stolteberg, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Jens Stolteberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2017. 18:11h

Američki državni sekretar Reks Tilerson izrazio je danas u Briselu čvrstu posvećenost SAD NATO-u i sporazumu Alijanse o zajedničkoj odbrani.

Tilerson je na početku sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom rekao da su mnoge članice NATO-a pojačale svoju posvećnost Alijansi, "ne samo riječima već i novcem" što je, kako je rekao, veoma važno predsjedniku SAD Donaldu Trampu.

Stoltenberg je rekao da cijeni "snažno liderstvo" Vašingtona po mnogim važnim pitanjima za Alijansu i njegovu čeličnu posvećenost NATO-u i transatlantskim vezama, kao i zbog činjenica da SAD povećavaju svoje prisustvo u Evropi.

Tilerson je rekao da svi amerilčki prijatelji i svi u Alijansi treba da znaju da su SAD posvećene članu sporazuma o NATO koji nalaže da sve članice reaguju ako je neka država iz NATO napadnuta.

"Naša posvećnost je, kako ste rekli, čelična i naša posvećenost Članu 5 sporazuma je nepokolebljiva", rekao je Tilerson.

Tramp je tokom predizborne kampanje dovodio u pitanje smisao postojanja Alijanse, i u prvom svom govoru u Briselu u maju nije otvoreno izrazio posvećenost zajedničkoj odbrani ali je to učinio potom u julu u Poljskoj.

Bonus video: