Policija hapsi pristalice Navaljnog širom Rusije uoči planiranih protesta

"Navaljnijev tim najavio je proteste u više od 160 ruskih gradova kako bi skrenuo pažnju na njegovu bolest i da mu zatvorske vlasti omoguće pristup nezavisnim ljekarima"

2458 pregleda 15 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Shutterstock
Aleksej Navaljni, Foto: Shutterstock

Stotine Rusa započelo je proteste u dalekim istočnim regionima zemlje tražeći puštanje Alekseja Navaljnog dok je policija u Moskvi i drugim gradovima okupljala saveznike zatvorenog lidera opozicije dok su se skupovi odvijali širom zemlje.

Dvoje najbližih saradnika Alekseja Navaljnog uhapšena su u srijedu, rekli su njihovi advokati, na početku planiranog dana masovnih protesta u znak podrške zatvorenom kritičaru Kremlja.

Ljubov Sobolj, jedna od lica popularnog Navaljnijevog YouTube kanala, i Kira Jarmiš, njegova glasnogovornica, pritvorene su u Moskvi.

U međuvremenu, Vladimir Rižkov, bivši potpredsjednik donjeg doma ruskog parlamenta, rekao je novinskoj agenciji TASS da ga je policija privela zbog sumnje da krši zakon o održavanju javnih događaja i masovnih okupljanja.

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel nazvao je hapšenje najbližih Navaljnijevih saveznika uoči protesta "žalosnim".

"Zadržavanje pristalica Alekseja Navaljnog uoči planiranih protesta u Rusiji danas je žalosno", rekao je Michel na Twitteru. "Vlasti moraju poštovati pravo na okupljanje".

Policija je pretražila i kuću šefa Navaljnijevog tima u uralskom gradu Jekaterinburgu. U gradu Kurganu blizu granice s Kazahstanom privedena je članica njegovog tima Sofija Lopatina, dok su aktivisti Roman Timčenko i Stanislav Dmitrijevski zadržani u gradu Nižnjem Novgorodu.

Pristalice Navaljnog na ulicama Irkutska i Vladivostoka

Uprkos velikom prisustvu policije u cijeloj zemlji, pristalice Navaljnog su se okupile u gradovima poput Irkutska i Vladivostoka. Navaljnijev tim najavio je proteste u više od 160 ruskih gradova kako bi skrenuo pažnju na njegovu bolest i da mu zatvorske vlasti omoguće pristup nezavisnim ljekarima.

Ruska povjerenica za ljudska prava Tatyana Moskalkova citirala je novinsku agenciju RIA rekavši da su četvorica ljekara izvan ruske službe zatvora posjetili Navaljnog 20. aprila i nisu pronašli ozbiljne zdravstvene probleme.

Nije dala detalje o ljekarima, a Navaljnijev tim se nije odmah oglasio o izvještaju.

Međutim, procjena je u suprotnosti s pismom Ruskoj saveznoj zatvorskoj službi prošle sedmice Anastasije Vasiljeva, ličnog doktora Navaljnog, i još trojice doktora, uključujući kardiologa, koji je rekao da se zdravstveno stanje 44-godišnjaka brzo pogoršavalo, da je broj kalija dostigao "kritični nivo", što znači "i oštećena bubrežna funkcija i ozbiljni problemi sa srčanim ritmom mogu se dogoditi svakog trenutka".

Navaljnijevo zdravstveno stanje natjeralo je saveznike da pomjere mitinge, jer bi mu mogli "nepopravljivo" naštetiti maltretiranjem u zatvoru.

Vlada je rekla da su planirani skupovi ilegalni. Prethodni pro-Navaljnijevi skupovi ugušeni su silom, uz hiljade hapšenja.

Policija je privela najmanje 10 opozicionih aktivista u nekoliko ruskih regija uoči protesta, prema nadzornoj grupi OVD-Info.

Policija je pretresla stanove pristalica Navaljnog u Sankt Peterburgu, Krasnojarsku i Jekaterinburgu. Pretresan je i stan novinara u Sankt Peterburgu.

"Kao i obično, oni misle da ako izoliraju" vođe ", neće biti protesta", rekao je Leonid Volkov, bliski saradnik Navaljnog. "Naravno da to nije u redu."

Još jedan pomoćnik Navaljnog, Ruslan Shaveddinov, tweetao je: "Trenutno širom cijele Rusije oni zadržavaju potencijalne protestante. Ovo je represija. To se ne može prihvatiti. Moramo se boriti protiv ove tame."

Bonus video: