"NEŠTO JE ČUDNO"

"Riječ je o rasporedu zvijezda": Kim Džong Un lažirao posljednje lansiranje rakete?

Kako navodi CNN, Langbroek je odredio smjer fotografija na osnovu oblika dima iz raketnog motora
0 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.12.2017. 13:05h

Izgleda da su noćne fotografije posljednjeg lansiranja sjevernokorejske rakete hvasong- 15 lažirane, objavio je danas CNN, a prenosi B92.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un saopštio je prošle nedjelje, nakon lansiranja novog tipa interkontinentalne balističke rakete "hvasong-15", da je Sjeverna Koreja "konačno ostvarila veliki istorijski cilj upotpunjavanja svoje nuklearne sile, zbog čega je i gradila raketnu moć.

Ipak, Marko Langbroek, stručnjak za svemir koji prati sjevernokorejski raketni program, primijetio je nešto "čudno" u vezi s fotografijama koje su objavili državni mediji Pjongjanga. Riječ je o rasporedu zvijezda iza lansirane rakete.

Prema njegovom mišljenju, sazvežđa su postavljena suprotno, što u stvarnosti uopšte nije tako.

Kako navodi CNN, Langbroek je odredio smjer fotografija na osnovu oblika dima iz raketnog motora. Svoje tvrdnje potkrijepio je i fotografijama i sve to objavio na svom nalogu na Tviteru.

CNN navodi da je Sjeverna Koreja saopštila da je lansirala još jednu interkontinentalnu balističku raketu prošle srijede, rano ujutro po lokalnom vremenu, za koju tvrdi da je najsavremenija do sada i da može da pogodi teritoriju SAD.

Langbroek, koji se stacioniran u holandskom gradu Lejdenu, kaže da je posmatrao fotografije lansiranja od kada ih je Sjeverna Koreja objavila, i to veoma studiozno. Primetio je da "nešto tu nije u redu".

Kako kaže, da bi snimali zvijezde fotografi koriste duže izlaganje kako bi osvijetlili više. Međutim, duže izlaganje znači da je kretanje snimljeno kao zamućenje. Kada fotografišu rakete noću, fotografi bi koristili široko otvorenu blendu i brzu brzinu zatvarača kako bi uhvatili brzu uporedbu rakete.

"Zvijezde se tu ne bi jasno pojavile na slici, čak i u Sjevernoj Koreji, gdje je zagađenost veoma niska. Izgledale su tako oštro, da to jednostavno nije izgledalo dobro", rekao je Džonatan Mekdauel, astronom u Harvard-Smitsonovom centru za astrofiziku, koji je saaglsan sa Langbroekovim mišljenjem da su fotografije iz Sjeverne Koreje možda "lažirane".