MUP Iraka: U požaru u bolnici u Bagdadu 82 poginulo, a 110 povrijeđeno

Požar u bolnici "Ibn Hatib" u glavnom gradu Iraka se desio kada je eksplodirala boca s kiseonikom, prenosi Rojters

8732 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Iračko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da su 82 osobe poginule, a 110 povrijeđeno u katastrofalnom požaru koji je izbio u bolnici "Ibn al-Hatib" u Bagdadu.

Među stradalima je najmanje 28 pacijenata sa teškim simptomima koronavirusa koji su bili na ventilatorima, objavio je na Tviteru portparol iračke Komisije za ljudska prava Ali al-Bajati.

Nemar bolničkih vlasti je uzrok požara koji je prema izvještajima izbio kasno noćas zbog eksplozije boce sa kiseonikom na odjeljenju intenzivne njege.

Irački premijer Mustafa al Kadimi otpustio je danas zbog nemara generalnog direktora bagdadskog zdravstvenog odjeljenja u oblasti al-Rusaf, gdje se nalazi bolnica, direktora bolnice i šefa tehnike i održavanja.

"Nemar u takvim stvarima nije greška, već zločin za koji sve nesavjesne strane moraju da snose odgovornost", rekao je Kadimi i naložio iračkim vlastima da u roku od 24 sata objave rezultate istrage.

Vatrogasci su gasili plamen do ranih jutarnjih sati, a hitna pomoć je prevezla na desetine povrijeđenih.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je najmanje 200 ljudi spašeno.

Požar u bolnici u Bagdadu je izbio u trenutku dok se Irak suočava sa teškim talasom zaraze kovidom-19, više od 8.000 novih slučajeva se registruje svakodnevno.

Od koronavirusa umrlo je najmanje 15.200 ljudi, dok je registrovano više od 100.000 slučajeva zaraze.

Bonus video: