Počela zajednička vježba vojnog vazduhoplovsta Južne Koreje i SAD

Prema nepotvrđenim izvještajima južnokorejskih medija, u vježbi će, između ostalog, učestvovati i dva supersonična bombardera B-1B Lancer
0 komentar(a)
B-1B Lancer bombarder, Foto: Reuters
B-1B Lancer bombarder, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.12.2017. 06:36h

Zajednička petodnevna vježba vojnog vazduhoplovstva Južne Koreje i Sjedinjenih Država počela je u ponedjeljak, manje od sedam dana nakon što je Južna Koreja testirala balistički projektil koji prema njihovim tvrdnjama može da dosegne ciljeve na cijeloj teritoriji SAD.

Vježba je bila planirana prije prošlonedjeljnog sjevernokorejskog lansiranja balističke rakete i u njoj učestvuje više od 230 vojnih aviona i 12.000 vojnika. Riječ je o najvećoj takvoj vježbi u savezničkoj istoriji dvije zemlje.

Sjeverna Koreja upozorila je dan ranije da je vježba "Budni as" provokacija koja će "samo povući za sobom još strašniju odmazdu i ubrzati samouništenje".

Prema nepotvrđenim izvještajima južnokorejskih medija, u vježbi će, između ostalog, učestvovati i dva supersonična bombardera B-1B Lancer, prenosi agencija Hina.

Vježbe će uključiti simulirane precizne udare na fingirana sjevernokorejska nuklearna i raketna postrojenja, objavilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Prošle sedmice Pjongjang je ispalio interkontinentalni balistički projektil koji je prema tvrdnjama stručnjaka letio dalje od svih do sada testiranih iako se sumnja u tvrdnju Sjeverne Koreje da može nositi i nuklearnu bojnu glavu.

Južna Koreja i SAD redovno sprovode zajedničke vojne vježbe uprkos prijetnjama Pjongjanga koji tvrdi da se spremaju za napad na Sjevernu Koreju.

Bonus video: