Netanjahu: Iran ima nemilosrdnu posvećenost teroru i ubijanju Jevreja, poput nacističke Njemačke

Premijer Izraela je ujedno pozvao da se iskoristi mogućnost koju je stvorio predsjednik SAD Donald Tramp da se "izbriše veliki propust" u nuklearnom sporazumu s Iranom, jer u postojećem obliku, kako je ocijenio, omogućuje toj zemlji da gradi nuklearni arsenal
1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2017. 15:32h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da Iran ima "nemilosrdnu posvećenost teroru i ubijanju Jevreja", poput nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

On je to rekao u obraćanju Saban forumu u Vašingtonu putem video linka iz svog kabineta u Jerusalimu, objašnjavajući brigu koju za Izrael predstavlja Iran.

Netanjahu je rekao da kao premijer Izraela ne može da otpisuje prijetnje uništenjem jevrejskog naroda i zato nastavlja da govori o Iranu.

On je takođe ponovio ono što je rekao ovih dana da će spriječiti da se Iran vojno učvrsti u susjednoj Siriji.

Premijer Izraela je ujedno pozvao da se iskoristi mogućnost koju je stvorio predsjednik SAD Donald Tramp da se "izbriše veliki propust" u nuklearnom sporazumu s Iranom, jer u postojećem obliku, kako je ocijenio, omogućuje toj zemlji da gradi nuklearni arsenal.

Takođe je najavio da će Izrael biti prvi koji će obnoviti odnose s Iranom ako padne sadašnji režim, kao i da će Izrael biti "javno prihvaćen od strane svojih arapskih susjeda, a ne tajno kao danas".

Saban forum je godišnja konferencija o politici SAD na Bliskom istoku koju organizuje Institut Brukings (Brookings Institute), podsjećaju izraelski mediji.

Očekuje se da će se forumu kasnije danas obratiti i Trampov zet i savjetnik Džared Kušner koji će govoriti prvi put o pokušajima Trampove administracije da doprinese izraelsko-palestinskom mirovnom sporazumu.

Kušner će govoriti o naporima administracije zajedno s Haimom Sabanom, biznis mogulom rođenim u Izraelu, koji finansira taj skup.

Bonus video: