Kirgistan i Tadžikistan obustavili vatru na granici, EU ističe neophodnost trajnog rješenja

Najnoviji sukob izbio je u srijedu kada su zvaničnici Tadžikistana pokušali da postave kamere za nadgedanje objekta za vodosnabdijevanje, čemu su se suprostavili žitelji Kirgistana

7742 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kirgistan i Tadžikistan su danas obustavili vatru na granici poslije jučerašnjih žestokih sukoba između dvije bivše sovjetske republike, u kojima je poginulo oko 40 osoba a ranjeno 175.

Više od 7.000 stanovnika Kirgistana evakuisano je sa područja zahvaćenog sukobom dok su trupe dvije zemlje ponovo otvarale vatru oko objekta za snabdijevanje vodom u blizini sela Kok-Taš, u zapadnom Kirgistanu na granici sa Tadžikistanom.

Sukob dvije države oko izvora vode u Kok-Tašu traje decenijama još dok su bile dio Sovjetskog Saveza.

Kirgiški zvaničnici su saopštili da je rano jutros bilo pucnjave na granici ali su kasnije rekli da se primirje poštuje.

Zamjenik ministra zdravlja Kirgistana rekao je agenciji Interfak da je u sukobima poginula 31 osoba, a 154 su ranjene.

Lokalni zvaničnici u Tadžikistanskom gradu Isfara, koji se nalazi u blizini područja sukoba, prijavili su osmoro mrtvih i više od 30 ranjenih.

Predsjednik Kirgistana Sadir Žaparov razgovarao je danas telefonom sa svojim kolegom iz Tadžikistana Emomalijem Rahmonom o mjerama za hitno smirivanje situacije na granici, navodi se u saopštenju Žaparovljevog kabineta.

Veliki dio granice dvije zemlje nije obilježen, što dovodi do oštrih sporova oko prava na korišćenje vode, zemlje i pašnjaka.

Delegacije dvije zemlje su prethodnih godina održale nekoliko rundi pregovora, ali nisu postigle dogovor.

Najnoviji sukob izbio je u srijedu kada su zvaničnici Tadžikistana pokušali da postave kamere za nadgedanje objekta za vodosnabdijevanje, čemu su se suprostavili žitelji Kirgistana.

Kirgistan i Tadžikistan su i članice Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti u kojoj dominira Rusija.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je danas zabrinutost zbog sukoba i pozvalo dvije zemlje na pregovore o trajnom rješenju.

Evropska unija je danas pozdravila sporazum o prekidu vatre i naglasila potrebu za "trajnim i mirnim rješenjem".

"Obje strane moraju da preduzmu sve neophodne korake kako bi izbjegle bilo kakav sukob u budućnosti", rekao je portparol EU Peter Stano u saopštenju, dodajući da je EU spremna da pruži tehničku pomoć u upravljanju granicama i vodama, kao i političku podršku.

Bonus video: