kupci se žalili da ne mogu da pristupe sredstvima

Turske trgovine kriptovalutama stavila na listu firmi koje finansiraju terorizam

Turske vlasti su prošlog mjeseca pokrenule istragu zbog prevare protiv dvije najveće kompanije za kriptovalute, Todeks i Vebitkoin

3090 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Turska je danas kompanije za trgovinu kriptovalutama stavila na listu firmi koje se bave pranjem novca i finansiranjem terorizma.

Predsjednikova uredba stupila je na snagu objavljivanjem u turskom službenom glasniku.

Donošenje uredbe uslijedilo je nakon što je u petak u Turskoj na snagu stupila zabrana upotrebe kriptovaluta i kriptoimovine za kupovinu robe i usluga, navodeći kao razlog potencijalno "nepopravljivu" štetu i značajne rizike od takvih transakcija.

Turske vlasti su prošlog mjeseca pokrenule istragu zbog prevare protiv dvije najveće kompanije za kriptovalute, Todeks i Vebitkoin.

Šestoro osumnjičenih koji su povezani sa platformom za trgovinu kriptovalutama Todeks uhapšeno je u petak i čeka suđenje.

Na početku istrage kompanije Todeks, koja je svakodnevno trgovala stotinama miliona dolara, uhapšene su 83 osobe posle žalbe kupaca da ne mogu da pristupe svojim sredstvima.

Turska je izdala međunarodni nalog za hapšenje izvršnog direktora Todeksa Faruka Fatiha Ozera, za kojeg se tvrdi da je pobjegao s imovinom u vrijednosti od oko dvije milijarde dolara.

Iako su kriptovalute same po sebi rizične, mnogi Turci su im se okrenuli kao načinu da zaštite svoju ušteđevinu, s obzirom na to da je turska lira izgubila više od jedne četvrtine vrijednosti u odnosu na dolar u posljednjih godinu dana.

Pad lire je povećao troškove uvozne robe i podstakao inflaciju što je dovelo do konstantnog pada životnog standarda.