Erdogan: Palestinska država je nužna za uspostavljanje mira

Palestinski zvaničnici upozorili su SAD i američkog predsjednika Donalda Trampa da zaustavi svoj plan o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.12.2017. 13:40h

Nezavisna Palestinska država mora biti uspostavljena s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, izjavio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan kolegi iz Palestinske samouprave Mahmudu Abasu u telefonskom razgovoru u subotu veče, saopštila je u nedjelju agencija Anadolija.

"Uspostavljanje nezavisne i suverene Palestinske države s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom nužno je za osiguravanje mira i stabilnosti na Bliskom istoku", kazao je Erdogan Abasu prema predsjedničkim izvorima koje citira Anadolija.

Do telefonskog razgovora dolazi u trenutku kad se Vašington mora izjasniti oko svog plana premještanja američke ambasade u Jerusalim.

Erdogan je, prema Anadoliji, takođe ponovio podršku "pravednoj stvari" palestinskog naroda, utvrdivši da će ukidanje restrikcija nametnutih pojasu Gaze doprinijeti uspostavljanju mira.

Međunarodna zajednica nikada nije priznala Jerusalim kao glavni grad Izraela, niti pripajanje njegovog istočnog dijela osvojenog 1967. godine, tako da su ambasade stranih zemalja smještene u Tel Avivu. Palestinci smatraju da istočni Jerusalim treba da bude glavni grad države kojoj teže.

Palestinski zvaničnici upozorili su SAD i američkog predsjednika Donalda Trampa da zaustavi svoj plan o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

"Upozorili smo američku stranu da će, ukoliko prizna Jerusalim kao izraelski glavni grad i prebaci tamo ambasadu, to biti korak koji će okončati svaki izgled za mirovni proces", kazao je za dpa u nedjelju Nabil Šat, viši Abasov savjetnik.

On je dodao da je Abas započeo diplomatsku inicijativu u kojoj razgovara s arapskim i drugim svjetskim političarima kako bi se zaustavio taj Trampov plan.

Bonus video: