PRVI PUT OD HLADNOG RATA

Na Havajima se oglasila sirena za nuklearni napad

Zvaničnici za upravljanje vanrednim situacijama na Havajima saopštili su da su da je to prva američka država koja će vratiti sistem za upozorenje
1 komentar(a)
Sjeverna Koreja, raketa, Foto: Beta-AP
Sjeverna Koreja, raketa, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.12.2017. 08:57h

Na Havajima se u petak po prvi put od završetka Hladnog rata, oglasila sirena, čija je svrha da upozori turiste i građane na mogući nuklearni napad Sjeverne Koreje.

Zvaničnici za upravljanje vanrednim situacijama na Havajima saopštili su da su da je to prva američka država koja će vratiti sistem za upozorenje iz vremena Hladnog rata.

Sirena se oglasila na minut nakon uobičajnog testiranja upozorenja za opasnost od cunamija i drugih prirodnih katastrofa, na čiji su zvuk stanovnici Havaja navikli, prenosi AP.

"Vjerujemo da je imperativ da budemo spremni na svaku katastrofu, a u današnjem svijetu, to uključuje nuklearni napad", rekao je guverner Havaja Dejvid Idž.

Idž je rekao da će novi test obezbijediti da javnost zna šta treba da radi u slučaju neposrednog napada.

Ukoliko je raketa lansirana, stranovnici i turisti imaće manje od 20 minuta da pronađu utočište, saopštili su zvaničnici.

Havaji nemaju više nuklearna skloništa, napominje američka agencija.

Sjeverna Koreja ispalila je u utorak balističku raketu iz južne Pjongjang provincije, izjavio je komandant združenih snaga Južne Koreje.

Raketa je nakon 50 minuta leta pala u more nadomak Japana i nije prouzrokovala štetu.

To je prva raketa koju je Severna Koreja lansirala od 15. septembra.