Međunarodni krivični sud u Hagu

Nekadašnjem komandantu pobunjenika u Ugandi 25 godina zatvora

Sudije su presudile da je Ongven počinio zločine kao "potpuno odgovorna punoljetna osoba, kao komandant pobunjeničke grupe od sredine do kasnih 20-ih godina života"

2016 pregleda 0 komentar(a)
Dominika Ongven, Foto: Reuters
Dominika Ongven, Foto: Reuters

Međunarodni krivični sud u Hagu osudio je danas nekadašnjeg komandanta pobunjenika u Ugandi Dominika Ongvena na 25 godina zatvora.

Sudije su navele da Ongvena nisu osudile na doživotnu robiju zbog toga što je otet kao devetogodišnji dječak i odmah primoran da se bori na strani pobunjenika, čiji je komandant kasnije postao.

Ongven je osuđen na kaznu dužu pet godina od one koju su zahtijevali tužioci.

On je u februaru proglešen krivim za 61 ratni zločin i zločin protiv čovječnosti, među kojima su ubistva, silovanja, prisiljavanje na brak, prisilna trudnoća, korišćenje djece kao vojnika. Njegovi advokati su najavili žalbu na presudu.

Predsjedavajući sudija Bertram Šmit rekao je da sudsko vijeće nije imalo lak zadatak s obzirom na brutalnost zločina koje je Ongven počinio, s jedne strane, i na njegovu tešku prošlost, s druge.

Sudije su presudile da je Ongven počinio zločine kao "potpuno odgovorna punoljetna osoba, kao komandant pobunjeničke grupe od sredine do kasnih 20-ih godina života".

Osuđen je, između ostalog, za otmice djece i žena koje je dijelio borcima koji su mu bili podređeni.