Zbog Bajdena pale akcije proizvođača vakcina: Iznenadio pristalice i kritičare

Sjedinjene Države podržale predlog o privremenom odricanju prava na intelektualnu svojinu za vakcine protiv kovida

8975 pregleda 4 komentar(a)
Odluka Bajdenove administracije iznenadila je pristalice i kritičare, Foto: Rojters
Odluka Bajdenove administracije iznenadila je pristalice i kritičare, Foto: Rojters

Vrijednost akcija farmaceutskih kompanija koje proizvode vakcine protiv kovida-19 juče je pala pošto je predsjednik SAD Džo Bajden podržao predlog o privremenom ukidanju prava na intelektualnu svojinu kada su u pitanju vakcine.

Aktivisti koji se decenijama bore za ukidanje zaštite prava na patent za vakcine i ljekove, nazvali su odluku američke administracije „seizmičkom“.

Predsjednik SAD je iznenadio pristalice i kritičare podržavši molbe Južne Afrike, Indije i oko 100 država u razvoju kako bi što više vakcina brže i jeftnije stiglo do što većeg broja građana širom svijeta.

Patenti čuvaju profit multinacionalnih kompanija koje proizvode ljekove i vakcine i onemogućavaju da drugi proizvođači izbace jeftnije kopije ljekova.

Akcije Moderne, Fajzera, Novavaksa i BioNTeka juče su nakon Bajdenove odluke pale između četiri i deset odsto.

Pad vrijednosti je razumljiv, ali se vjerovatno radi o pretjerivanju kazao je za Rojters Žikijang Šu, biotehnološki analitičar u Barenbergu u Njujorku.

„Proizvodnja iRNK vakcina se ne svodi samo na intelektualnu svojinu. Ima tu dosta drugih stvari, poput poznavanja procesa proizvodnje i kapaciteta. Teško da bi druge kompanije u skorije vrijeme mogle da proizvode iRNK vakcine“, kazao je on.

Međunarodni savez farmaceutskih proizvođača i udruženja saopštio je juče da je predsjednik SAD u zabludi da bi odricanje od prava na patent moglo poremetiti krhki lanac snabdijevanja i da umjesto toga bogate zemlje treba da podijele vakcine sa siromašnima.

Predlogu SAD usprotivila se juče i njemačka vlada koja je navela da su glavni faktori kapaciteti i standard kvaliteta, a ne patenti. „Zaštita intelektualne svojine je izvor informacija i mora ostati takav i ubuduće“, kazala je portparolka njemačke vlade.

Švajcarska vlada je saopštila da je odluka SAD značajna, ali da su mnoga pitanja ostala neriješena.

Odluka SAD je iznenađujuća, naročito ako se zna da se u toj zemlji nalaze najveće farmaceutske kompanije i okorjeli zaštitnici prava na patent, za koje u toj industriji tvrde da im omogućavaju da povrate ogromne i rizične investicije u istraživanje i razvoj.

Mada je Bajdenova administracija juče dobila pohvale aktivista i Svjetske zdravstvene organizacije, privremeno odricanje od prava na intelektualnu svojinu kada su u pitanju vakcine za kovid može biti dugačak i iscrpljujući proces, budući da sve 164 države članice Svjetske trgovinske organizacije treba da daju svoj pristanak.

Sada je pritisak na Veliku Britaniju i Evropsku uniju, koje su takođe velika uporišta farmaceutske industrije, piše „Gardijan“.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kazala je juče da je blok „spreman da razgovara“ o predlogu koje su podržale SAD. List navodi da će sada uslijediti dugi i iscrpljujući razgovori preko zaštićenih telefonskih linija između političara i njihovih uticajnih farmaceutskih prijatelja.

Organizacija „Ljekari bez gramnica“, jedna od najuglednijih koja učestvuje u ovoj debati budući da se sastoji od ljekara koji rizikuju svoje živote na terenu tokom pandemija i vanrednih situacija pozvala je i druge države da reaguju.

„Države koje nastavljaju da se protive odricanju od prava na intelektualnu svojinu, poput zemalja EU, UK, Švajcarske, Kanade, Australije, Norveške, Japana i Brazila sada treba da preduzmu nešto i odluče da zdravlje ljudi stave ispred farmaceutskih profita i odreknu se prava na patent za sva medicinska sredstva koja se odnose na kovid-19, uključujući i vakcine".

Pitanje patentiranja ljekova i vakcina je aktuelno još od epidemije side krajem 90-ih godina.

Aktivisti su tada organizovali proteste i marševe zahtijevajući odricanje prava na intelektualnu svojinu kada su u pitanju HIV ljekovi.

To se nikada nije dogodilo, a najveći protivnik su bile upravo SAD.

Bonus video: