EU podržava odricanje od patenata za vakcine, Njemačka i farmaceutske kuće protiv

Njemačka vlada je saopštila u četvrtak da će predlog koji podržavaju SAD imati "značajne implikacije na proizvodnju vakcina u cjelini"

2959 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Njemačka je izrazila protivljenje američkom predlogu za odricanje od patenata za vakcine protiv Covid-19, istakavši da njihovo postojanje ne ometa proizvodnju.

Njemačka vlada je saopštila da je "zaštita intelektualnog vlasništva izvor inovacija i takva mora da ostane", prenosi BBC.

Evropska unija je ranije navela da je spremna da razgovara o predlogu, a neke države su mu pružile punu podršku.

Njemačka vlada je saopštila u četvrtak da će predlog koji podržavaju SAD imati "značajne implikacije na proizvodnju vakcina u cjelini".

"Ograničavajući faktori u proizvodnji vakcina su kapaciteti i visoki standardi kvaliteta, a ne patenti", navodi Vlada Angele Merkel, dodajući da farmaceutske kompanije već rade sa partnerima na povećanju proizvodnje.

Njemačka je najveća ekonomska sila EU i središte velikog farmaceutskog sektora, uključujući BioNTech koji je razvio jednu od najčešće korišćenih vakcina protiv koronavirusa.

EU spremna na odricanje od patenata

Saopštnje njemačke vlade je uslijedilo nakon što je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen) izjavila da je evropski blok "spreman da razgovara" o predlogu za odricanje od patenata.

Ona je prethodno bila protiv ukidanja prava na intelektualnu svojinu, rekavši za "Njujork tajms" (The New York Times) prije samo nekoliko nedjelja da "uopšte nije pristalica odricanja od patenata".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da se "apsolutno zalaže" za globalno odricanje od intelektualnog vlasništva, iako takav potez neće riješiti problem pristupa vakcinama. Ta zaštita daje kompanijama koje su razvile vakcine posebna prava o tome kako se patenti koriste.

Čak i ako se ta zaštita intelektualne svojine ublaži, proizvođači u mjestima poput Afrike sada nisu opremljeni za izradu vakcina protiv COVID-19 - pa bi umjesto toga prioritet trebalo dati njihovim donacijama, rekao je Makron.

Italijanski ministar spoljnih poslova Luiđi Di Majo rekao je da njegova zemlja podržava suspendovanje patenata, dok je njemački ministar zdravlja Jens Špan istakao da dijeli cilj američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da se cijelom svijetu obezbijede vakcine.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin takođe je podržao ovu ideju.

„Iz Evrope čujemo ideju koja, po mom mišljenju, zaslužuje pažnju - naime, da se u potpunosti ukine zaštita patenta za vakcine protiv Covid-19“, rekao je Putin.

Bajdenova administracija je u srijedu (5. maj) najavila podršku odricanju od zaštite intelektualne svojine za vakcine protiv COVID-19.

Američka predstavnica za trgovinu Katerin Taj (Katherine Tai) saopštila je vladinu poziciju u trenutku kada Svjetska trgovinska organizacija razgovara o ublažavanju globalnih trgovinskih pravila kako bi se omogućilo većem broju zemalja da proizvode više vakcina.

"Administracija snažno vjeruje u zaštitu intelektualnog vlasništva, ali u cilju okončanja ove pandemije podržava odricanje od te zaštite za vakcine protiv COVID-19", navela je Taj.

"Ovo je globalna zdravstvena kriza, a vanredne okolnosti u vrijeme pandemije zahtijevaju vanredne mjere", dodala je.

Međutim, upozorila je da će biti potrebno vrijeme da se postigne potreban globalni "konsenzus" za odricanje od zaštite prema pravilima Svjetska trgovinska organizacija (STO).

Indija i Južna Afrika, koje su u oktobru predoložile u STO-u privremeno odricanje od zaštite patenata za vakcine, na čelu su inicijative koja stiče široku podršku dok pandemija nastavlja da pustoši svijetom. Oni su revidirali prethodni predlog kako bi ga učinili prihvatljivijim u STO.

Prema Sporazumu o trgovinskim aspektima prava intelektualne svojine (TRIPS), postoji prostor za ukidanje zaštite na patente za ljekove u slučaju nužde.

Tedros Adanom Gebrejesus (Adhanom Ghebreiesus), direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), nazvao je američku najavu "monumentalnim trenutkom" u borbi protiv COVID-19.

„Posvećenost @POTUS-a Joe Biden-a i @USTradeRep @AmbassiTai da podrže odricanje od zaštite intelektualne svojine na vakcinama moćan je primjer koji daje američko rukovodstvo u suočavanju sa globalnim zdravstvenim izazovima“, napisao je Tedros na Tviteru.

Ali, Međunarodna federacija farmaceutskih proizvođača i udruženja izrazili su razočaranje.

Farmaceutski proizvođači kažu da je proizvodnja vakcina protiv koronavirusa složena i da se ne može pojačati ublažavanjem zaštite intelektualne svojine. Takođe navode da bi ukidanje zaštite moglo naštetiti budućim inovacijama.

Bonus video: