Napad se dogodio u vrijeme povećane napetosti u Jerusalimu

Dva Palestinca ubijena poslije napada na bazu izraelske granične policije

"Teroristi su pucali na kapiju granične policajce i jedan pripadnik IDF (Izraelske odbrambene vojske) je odgovorio pucajući i neutralisao trojicu terorista"

2413 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori
Ilustracija, Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori

Dva Palestinca su ubijena danas, a jedan je ranjen kada su pucali na bazu izraelske granične policije na teritoriji Izraela u blizini Zapadne obale.

Izvještaja o ranjavanju na izraelskoj strani nije bilo u razmjeni vatre na kapiji baze Salem, javili su izraelski mediji.

Istraga incidenta je u toku da bi se utvrdilo kako su napadači stigli do baze.

"Teroristi su pucali na kapiju granične policajce i jedan pripadnik IDF (Izraelske odbrambene vojske) je odgovorio pucajući i neutralisao trojicu terorista", saopštila je policija.

Napad se dogodio u vrijeme povećane napetosti u Jerusalimu, na Zapadnoj obali i duž granice pojasa Gaze.

Policija je danas pojačala prisustvo u Jerusalimu pred molitve muslimana uoči posljednjeg vikenda svetog mjeseca posta Ramazana.

U četvrtak je sahranjen 19-godišnji Izraelac pogođen prije nekoliko dana metkom ispaljenim iz vozila na jednoj raskrsnici na okupiranoj Zapadnoj obali koji je u srijedu podlegao povredama.

Napetost je velika naročito u kvartu Šeik Džarah u istočnom Jerusalimu gdje već nedjelju dana protestuju Palestinci kojima prijeti iseljavanje posle duge pravne bitke sa Jevrejima desničarima.

Jevreji pokušavaju da se usele u taj kvart sjeverno od Starog grada u Jerusalimu.

Palestinci i jevrejski naseljenici bacali su stolice jedni na druge sinoć u tom kvartu prije nego što je izraelska policija stigla da ih razdvoji uhapsivši najmanje sedmoro ljudi, prenio je Asošiejted pres.

Propalestinski demonstranti se sastaju svake noći na večernjem obroku iftar tokom Ramazana, kojim se prekida dnevni post, oko dugih stolova postavljenih napolju.

U četvrtak su jevrejski naseljenici postavili svoj sto na drugoj strani ulice.

Na video snimku se vidi kako su bacane ne samo stolice, već i kamenice, ali izvještaja o ozbiljnim povredama nije bilo.

Protesti su podstakli zabrinutost da bi mogao izbiti veći sukob jer ekstremitički islamski Hamas i druge organizacije u pojasu Gaze upozoravaju da bi se nasilje moglo obnoviti.

U četvrtak je vojno krilo palestinskog Islamskog džihda saopštilo da će Izrael biti odgovoran za " svaku kap krvi prolivenu u Palestini", dan posle ubistva jednog 16-godišnjeg Palestinca u sukobu sa izraelskim vojnicima na Zapadnoj obali.

Vojno krilo Narodnog fronta za oslobođenje Palestine je upozorilo da Izrael "ne testira strpljenje naših boraca", kako je navelo sinoć u saopštenju.

Preporučujemo za Vas