Stano: EU neće priznati promjene granica, sva naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji su nezakonita

"Takve jednostrane akcije nezakonite su prema međunarodnom humanitarnom pravu i samo podstiču napetost na terenu", rekao je Stano

7091 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Izraelske vlasti nedavno su najavile namjeru da izgrade 540 novih stambenih jedinica u Har Homi. Sprovođenje ovih planova, kao i onih za Givat Hamatos, odsjekli bi Istočni Jerusalim od Vitlejema i ozbiljno bi ugrozili buduće pregovore o rješenju dviju država usklađenim sa međunarodno dogovorenim parametrima.

To je ocijenio portparol Evropske komisije Peter Stano i istakao da Evropska unija (EU) ponavlja svoj stav da su sva naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji nezakonita prema međunarodnom pravu.

"I EU neće priznati nikakve promjene granica prije 1967. uključujući Jerusalim, osim onih koje su dogovorile obje strane. EU ponavlja svoj poziv izraelskoj vladi da zaustavi izgradnju naselja i hitno preinači poslednje odluke", rekao je Stano.

Porast nasilnog iseljavanja i rušenja širom okupiranih palestinskih teritorija, posebno kulminirujuća situacija u Šeik Džarahu i Silvanu, u Istočnom Jerusalimu, te moguće rušenje objekata u palestinskom selu Al Valajeh, Stano je ocijenio kao alarmirajuć.

"Takve jednostrane akcije nezakonite su prema međunarodnom humanitarnom pravu i samo podstiču napetost na terenu. Izraelske vlasti trebale bi prestati sa tim aktivnostima i pružiti odgovarajuće dozvole za legalnu izgradnju i razvoj palestinskih zajednica", zaključio je portparol EK.

Bonus video: