pojačane tenzije

U Jerusalimu povrijeđene 163 osobe u sukobu Palestinaca i izraelskih policajaca

Izraelski policajci koji čuvaju pristup svetilištu, gdje se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu, koju muslimani ga zovu Haram al Šarif, su rekli da su "stotine izgrednika bacale kamenice, boce i druge predmete prema policijcima koji su uzvratili vatrom"

18444 pregleda 16 komentar(a)
Došlo do sukoba Palestinaca i policije u svetilištu, Foto: REUTERS
Došlo do sukoba Palestinaca i policije u svetilištu, Foto: REUTERS

U sinoćnjim sukobima izrealske policije i Palestinaca u Jerusalimu povrijeđene su 163 osobe i šest policajaca.

Kako je navedeno 23 osobe su hospitalizovane, a većina je ranjena u glavu gumenim mecima i šrapnelom od šok bombi, prenio je Asošiejted pres.

Portparol izraelske policije Vasem Badr naveo je da su izbili "nasilni neredi" u izjavi za Frans pres.

Izraelski policajci koji čuvaju pristup svetilištu, gdje se nalazi džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu, koju muslimani ga zovu Haram al Šarif (Uzvišeno utočište), su rekli da su "stotine izgrednika bacale kamenice, boce i druge predmete prema policijcima koji su uzvratili vatrom".

Na Uzvišenom utočištu gdje su se muslimani okupili povodom posljednjeg petka u svetom mjesecu posta Ramazana čula se pucnjava, a novinar Frans presa je rekao da se iznad tog mjesta u Starom gradu u Jerusalimu dizao dim, prenosi Beta.

Sukobi su izbili u vrijeme pojačane napetosti u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali, palestinskim teritorijama okupiranim u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

U tom dijelu Jerusalima koji je Izrael kasnije anektirao već nedjelju dana traju demonstracije i sukobi s pripadnicima izraelskih snaga u kvartu Šeik Džarah.

Spor u tom kvartu tiče se vlasništva nad zemljom na kojoj su izgrađene kuće četiri palestinske porodice kojima prijeti evakuacija da bi se tamo uselili jevrejski naseljenici.

Sukobi u petak uveče su izbili pošto je izraelska policija pojačala prisustvo u Jerusalimu povodom večernjih molitvi muslimana, naveo je Asošiejted pres.

Na video snimku incidenta vidi se kako su vjernici bacali stolice, cipele i kamenice na policajce koji su pucali u znak odgovora. Policija je zatvorila kapije koje vode do Al Akse.

SAD su danas pozvale na smirivanje napetosti u Jerusalimu kako bi se izbjegla evakuacija palestinskih porodica radi useljenja jevrejskih naseljenika.

"Duboko smo zabrinuti zbog rastuće napetosti u Jerusalimu", rekla je zamenica portparola Stejt departmenta SAD Džalina Porter novinarima.

Ona je takođe rekla da je zabrinuta zbog mogućeg iseljenja palestinskih porodica u istočnom Jerusalimu "od kojih mnoge naravno tamo žive generacijama".