PRVI OPTUŽENI KOJI JE PRIZNAO KRIVICU

Majkl Flin priznao da je lagao FBI

Federalni sudija rekao je da Flin sarađuje s Vladom u Mulerovoj istrazi, dodajući da će Vlada odlčiti koliko efikasno Flin sarađuje u okviru dogovora o priznanju krivice
61 pregleda 0 komentar(a)
Majkl Flin, Foto: Reuters
Majkl Flin, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2017. 17:00h

Bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika Donalda Trampa, Majkl Flin, priznao je danas na sudu krivicu po optužbi da je dao lažnu izjavu agentima Federalnog istražnog biroa (FBI) o svom razgovoru s ruskim ambasadorom u decembru prošle godine.

Flin je četvrta optužena osoba u istrazi specijalnog savjetnika Roberta Mulera o ruskom miješanju u američke izbore 2016. godine. On je prvi priznao krivicu.

Flin je pod istragom zbog niza optužbi, izmedju ostalog da je lobirao u ime Turske, ali činjenica da je optužen po jednoj tački za iznošenje lažne izjave sugeriše da sarađuje s Mulerovom istragom u zamjenu za blažu kaznu, navodi agencija Asošijetid pres.

Federalni sudija rekao je da Flin sarađuje s Vladom u Mulerovoj istrazi, dodajući da će Vlada odlčiti koliko efikasno Flin sarađuje u okviru dogovora o priznanju krivice.

Flin nije govorio u sudnici, osim što je rekao da se izjašnjava krivim.

On je 13. februara podnio ostavku posle medijskih izvještaja da je pre Trampove inauguracije s ruskim ambasadorom razgovarao o američkim sankcijama Rusiji.

Smijenjeni direktor FBI-aja Džejms Komi proljetos je na saslušanju pred obavještajnim odborom Senata rekao da je bilo "veoma zabrinjavajuće" kada mu je Tramp u februaru tražio da obustavi istragu o Flinu, pokrenutu zbog njegovih neprikladnih kontakata s Rusijom.

Mulerov tim je prošlog mjeseca objavio optužnice protiv tri zvaničnika Trampovog izbornog štaba, bivšeg šefa štaba Pola Manaforta i njegovog poslovnog saradnika Rika Gejtsa, kao i protiv spoljnopolitičkog savjetnika Džordža Papadopulosa.

Preporučujemo za Vas