Potonuo brod kod Libije: Vjeruje se da je stradalo više od 20 migranata

To je najnovija katastrofa u Sredozemlju sa migrantima koji pokušavaju morem da stignu do Evrope

9536 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vjeruje se da je najmanje 24 migranata stradalo kada se brod koji ih je prevozio prevrnuo danas kod obale Libije, javila je UN agencija za izbjeglice.

To je najnovija katastrofa u Sredozemlju sa migrantima koji pokušavaju morem da stignu do Evrope.

Portparol UN agencije za izbjeglice (UNHCR) u Libiji Tarik Aregaz rekao je da je libijska obalska straža vratila najmanje 42 preživjelih na obalu i u glavni grad Tripoli.

Samo jedno tijelo je izvučeno iz mora, a vjeruje se da se ostalih 23 utopilo, rekao je on.

U nedjelju pet ljudi, uključujući jednu ženu i dijete, utopili su se kada se brod sa najmanje 45 migranata na putu za Evropu prevrnuli kod Libije.

Portparolka Međunarodne organizacije za migracije rekla je da su ribari spasili 40 migranata iz jučerašnjeg brodoloma i vratili ih na obalu.

Taj brod je bio među devet koji su prevozili više od 700 migranata i koje je juče presrela libijska obalska straža, rekla je ona.

Migranti su vraćeni u prenatrpane pritvorne centre, gdje UN strahuju da će biti izloženi dodatnim prijetnjama za svoje živote i kršenjima ljudskih prava.

Posljednjih nedjelja zabilježen je porast pokušaja prelazaka Sredozemlja iz Libije, pošto krijumčari koriste mirno more i toplo vrijeme.