SAD odobrio Fajzerovu vakcinu za djecu od 12 do 15 godina

Vakcina Fajzer/Biontek prva je vakcina protiv COVID-a 19 koja je u SAD-u odobrena za hitno korištenje za tu dobnu grupu, što se smatra važnim korakom prema sigurnom povratku djece u škole

3137 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) odobrila je hitnu upotrebu Fajzer vakcine za djecu od 12 godina, čime je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), gdje se bilježi značajan pad stope vakcinisanosti, proširen program vakcinisanja.

FDA je izvijestila da je odlukom o spuštanju dobne granice u program vakcinisanja uključila milione djece u dobi od 12 do 15 godina, prenosi Al Džazira Balkans.

Vakcina Fajzer/Biontek prva je vakcina protiv COVID-a 19 koja je u SAD-u odobrena za hitno korištenje za tu dobnu grupu, što se smatra važnim korakom prema sigurnom povratku djece u škole.

Američki predsjednik Džo Bajden zatražio je od saveznih zemalja da odmah omoguće vakcine za mlade adolescente.

“Današnja odluka dopušta zaštitu mlađih populacija od zaraze koronavirusom, što nas približava povratku u normalnost i kraju pandemije”, kazala je vršiteljka dužnosti predsjednice FDA Janet Woodcock.

Ona je kazala da je agencija sprovela rigoroznu i detaljnu provjeru svih dostupnih podataka.

"Kao što smo učinili u slučajevima ostalih odobrenja za hitnu upotrebu vakcine protiv COVID-19”, poručila je Woodcock.

Većina djece koja se zaraze koronavirusom razvije blage simptome ili ih uopšte nema.

Međutim, djeca nijesu u potpunosti izvan rizika da teško obole od zaraze i mogu širiti zarazu.

Do nedjelje je u SAD-u skoro 46 odsto stanovništva vakcinisano barem jednom dozom vakcine protiv koronavirusa.

Međutim, tempo vakcinacije usporio je od kada je sredinom aprila zabilježen najveći broj od više od 3,3 miliona iskorištenih doza sedmično, a taj se broj početkom maja smanjio na 2,1 milion.

Do sada su u SAD-u odobrena hitna upotreba vakcine za osobe starije od 16 godina, a proizvođači su započeli proces punog odobrenja korištenja za te dobne grupe.

Bonus video: