NIŠTA OD SMJENE

Tilerson ostaje državni sekretar

BBC je ranije danas, pozivajući se na pisanja američkih medija, saopštio da Bijela kuća razmatra planove da smijeni Tilersona, a na njegovo mjesto dovede direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majka Pompea, kao i da bi do te smjene moglo da dođe u decembru ili januaru
0 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.11.2017. 19:58h

Bijela kuća je saopštila da Reks Tilerson ostaje državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD), uprkos navodima u medijima o njegovoj smjeni.

Bijela kuća je saopštila da za sada neće biti nikakvih izmjena, prenosi Tanjug.

"Kao što je predsjednik upravo rekao, 'Reks je ovdje'. Nema saopštenja u ovom trenutku. Sekretar Tilerson nastavlja da vodi Stejt department i cio kabinet je fokusiran na završetak ove neverovatno uspješne prve godine administracije predsednika Donalda Trumpa", navodi se u saopštenju portparolke Bijele kuće, Sare Sanders.

BBC je ranije danas, pozivajući se na pisanja američkih medija, saopštio da Bijela kuća razmatra planove da smijeni Tilersona, a na njegovo mjesto dovede direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA) Majka Pompea, kao i da bi do te smjene moglo da dođe u decembru ili januaru.

U tekstu se navodi da je Tilerson nedavno imao nesuglasica sa Trampom, kada je riječ o spoljnopolitičkim pitanjima.

Njihova mišljenja su se, između ostalog, razišla po pitanju pristupa problemu nuklearnih testova Sjeverne Koreje i nuklearnog programa Irana.

Tilerson se, kada je riječ o Sjevernoj Koreji, zalagao za diplomatski pristup, za šta je Trump naveo da je to "trošenje vremena", dok ta zemlja nastavlja sa razvojem svog nuklearnog balističkog programa.

Tilerson je takođe branio nuklearni sporazum Irana sa šest velikih sila o obustavi nuklearnog programa te zemlje, u zamjenu za smanjenje sankcija, koji je Trump doveo u pitanje.

Preporučujemo za Vas