Raketiranje iz Gaze nastavljeno, Izrael napada institucije Hamasa

Oko 150 raketa i minobacačkih projektila ispaljeno je na Izrael od 20 sati u srijedu do jutros u šest, uključujući 24 koje su pale u palestinsku enklavu, saopštila je izraelska vojska

4589 pregleda 9 komentar(a)
Oštećena zgrada u izraelskom gradu Petah Tikva, Foto: Reuters
Oštećena zgrada u izraelskom gradu Petah Tikva, Foto: Reuters

Raketiranje Izraela iz pojasa Gaze nastavljeno je danas u zoru poslije tročasovnog zatišja i izraelska vojska je nastavila da napada, kako je rekla, ključne mete i lidere ekstremističkog Hamasa koji vlada tim palestinskim područjem.

Oko 150 raketa i minobacačkih projektila ispaljeno je na Izrael od 20 sati u srijedu do jutros u šest, uključujući 24 koje su pale u palestinsku enklavu, saopštila je izraelska vojska.

Iz Gaze je od početka sukoba u ponedjeljak uveče ispaljeno više 1.500 projektila, a petina nije preletjela graničnu ogradu, prenose izraelski mediji.

Desetine do stotine raketa je presreo protivraketni sistem odbrane "Gvozdena kupola", navela je vojska koja odbija da da tačne podatke o tome jer ekstremističke organizacije navodno mogu da nadju načina da ga izmanevrišu.

Izraelska vojska je danas rekla da je procenat presretanja raketa i minobacačkih projektila uperenih na stambena područja oko 90 odsto.

U srijedu uveče i jutros vojska je proširila ciljeve u Gazi kako bi napala institucije koje Hamas koristi da vlada Gazom, banke i Ministarstvo finansija, rekao je vojni portparol Hidai Zilberman.

Uz to su izvedeni udari na štabove unutrašnje bezbjednosti koji se koriste za kontraobavještajne operacije i uništena je kuća Ijada Teaeba, komandira bataljona u vojnom krilu Hamasa i ubijeni su pripadnici pomorskih snaga te organizacije, rekao je portparol.

Kako je navedeno, pred zoru je uništen bunker Hamasa prokopan ispod škole blizu drugih civilnih zgrada.

Izrael optužuje Hamas da nemjerno postavlja vojne mete u gusto naseljenim područjima kako bi koristio civile kao ljudske štitove.

U pojasu Gaze na obali Sredozemnog mora sa dva miliona stanovnika nema sirena za vazdušnu uzbunu niti skloništa i Palestinci kažu da su meta gdje god da odu, prenio je Asošiejted pres.

U protekla tri dana u izraelskim vazdušnim udarima uništene su tri višespratnice u kojima su bile kancelarije Hamasa i neke firme, pošto su stanari upozoreni da izađu.

Izraelski vojni portparol je rekao da je vojska uništila i većinu postrojenja za proizvodnju raketa i skladišta.

Kako je danas saopšteno, napadnuto je oko 600 ciljeva u pojasu Gaze, više od 100 u posljednja 24 sata.

Operacija nazvana Čuvari zidova sastoji se uglavnom iz udara iz vazduha i granatiranja sa kopna i mora, ali je vojska rekla da se priprema za mogućnost kopnene ofanzive, a plan o tome će danas biti predstavljen izraelskom političkom rukovodstvu.

U Izraelu je sedmoro ljudi poginulo u napadima iz Gaze, među žrtvama su dvoje djece i tri žene, a Ministarstvo zdravlja u Gazi je navelo da je broj poginulih gotovo 70, uključujući 17 maloljetnika.

Izraelska vojska tvrdi da su većina ubijenih bili članovi ekstremističkih organizacija i da su neki poginuli dok su se pripremali da ispale rakete.

Islamski džihad je potvrdio pogibiju sedam svojih članova, a Hamas pogibiju jednog od glavnih komandira uz još nekolicinu.

Izraelska i palestinska organizacija za ljudska prava Odbrana za djecu je rekla da su neki civili ubijeni u eksploziji raketa Hamasa koje su pale unutar Gaze.

Bonus video: