Najjači udari izraelske vojske na Gazu od početka sukoba, poginulo 119 Palestinaca

U Izraelu je poginulo devet osoba, među njima dvoje djece, jedan vojnik i pet žena, uključujući i jednu koja je fatalno ranjena dok je jutros žurila u sklonište od bombi i jednu koja je pala protekle noći kada su se oglasile sirene za raketnu uzbunu

7499 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izraelska vojska je rano jutros saopštila da su njene snage izvele najjače udare na pojas Gaze od početka sukoba sa ekstremistima na toj palestinskoj teritoriji.

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze broj poginulih Palestinaca popeo se na 119, uključujući 31 maloljetnika i 15 žena, a oko 830 ljudi je ranjeno.

U Izraelu je poginulo devet osoba, među njima dvoje djece, jedan vojnik i pet žena, uključujući i jednu koja je fatalno ranjena dok je jutros žurila u sklonište od bombi i jednu koja je pala protekle noći kada su se oglasile sirene za raketnu uzbunu.

Iz pojasa Gaze je ispaljeno oko 2.000 raketa i minobacačkih projektila od početka tog najjačeg sukoba poslije rata u pojasu Gaze 2014. godine, navode izraelski mediji.

U noći između četvrtka i petka ispaljeno je 220 projektila, uključujući 30 koji su pali unutar palestinske teritorije.

Desetine raketa uperenih na stambena područja presreo je protivraketni sistem "Gvozdena kupola".

Izraelski avioni su simultano oko ponoći izveli veliki napad na mrežu tunela koje je islamsistički Hamas prokopao ispod grada Gaze.

Napad je trajao oko 40 minuta, a ispaljeno je 450 raketa na 150 meta. Vojska je rekla da još nije utvrđen obim pričinjene štete.

Uz udare iz vazduha izraelski tenkovi, artiljerija i pješadija na granici su napadali mete Hamsa, rekao je izraelski vojni portoparol Hidai Zilberman, ali je objasnio da su vojnci i dalje na izraelskoj strani i da nisu ušli u pojas Gaze uprkos ranijih suprotnih tvrdnji.

Ispaljeno je oko 500 artiljerijskih granata, uz 50 tenkovskih.

Palestinci u Gazi su rekli da je izraelski napad trajao jedan sat i da je bilo puno žrtava.

Portparol Zilberman je naveo da je operacija rezultat obavještajnog rada i brižljivog planiranja.

"Kao i uvijek cilj je da se udari na vojne mete i minimizira kolateralna šteta i civilne žrtve. Za razliku od naših napora da očistimo civilna područja prije nego što napadnemo višespratnice ili velike zgrade unutar Gaze to nije bilo izvodljvo ovog puta", rekao je drugi vojni portparol Jonatan Konrikus.

Artiljerijski napadi na mrežu tunela približili su linije fronta civilnim područjima utirući put mogućoj kopnenoj invaziji, navodi Asošiejted pres.

Nasilje je nastavjeno u vrijeme kada su egipatski posrednici u Izraelu nastojali da izdejstvuju prekid vatre poslije sastanka sa predstavnicima Hamasa.

Saleh Aruri, jedan od vodja te organizacije koji živi u izgnastvu, rekao je za satelitski kanal Al Arabi da organizacija nije pristala na tročasovno zatišje, a da osim Egipta i Katar i UN ulažu napore da se ono postigne.

Izrael je nagomilao vojsku na granici i mobilisao 9.000 rezervista, a u dosdašnjoj odmazdi na palestinsko raketiranje izveo je 600 udara iz vazduha i uništio najmanje tri stambene višespratnice.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zarekao se rano jutros u video poruci da će se operacija nastaviti i ponovio da će Hamas platiti visoku cijenu.

Sukobi sa palestinskim ekstremistima su pojačani u vrijeme kada se nastavilo nasilje u izraelskim gradovima već četvrtu noć zaredom i jevrejske i arapske grupe su se sukobljavale na najvećem poprištu u Lodu.