U Kašmiru ubijeno pet pobunjenika

Tokom ove godine je u borbama život izgubilo oko 200 pobunjenika i 70 vojnika.
0 komentar(a)
kašmir, Foto: Beta-AP
kašmir, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.11.2017. 13:19h

Najmanje pet pobunjenika je ubijeno, a tri civila i jedan vojnik su povrijeđeni u današnjim oružanim sukobima i antiindijskim protestima u spornom regionu Kašmira, naveli su zvaničnici.

Portparol vojske Radžeš Kalia je rekao da su četvorica ekstremista ubijena u žestokom obračunu i selu Parkarpor, gdje je vojska pokrenula operaciju nakon dojave da se pobunjenici kriju u jednoj kući.

Seljani su rekli da su vojnici eksplozivom razneli kuću.

Dok je razmjena vatre bila u toku, stotine lokalnih stanovnika je protestovalo u znak podrške pobunjenicima i sukobili su se s vladinim snagama ne bi li pomogli ekstremistima da pobjegnu. Tri civila su povrijeđena u tim sukobima, dok su trupe ispaljivale metke i sačmu ne bi li odbile demonstrante koji su ih gađali kamenjem.

U odvojenom sukobu u području Sopora jedan ekstremista je ubijen, a jedan vojnik ranjen.

Nijedna pobunjenička grupa nije komentarisala sukobe, najnovije u nizu smrtonosnih obračuna u nemirnom regionu Kašmira.

Tokom ove godine je u borbama život izgubilo oko 200 pobunjenika i 70 vojnika.

Kašmir je 1947. podjeljen između Indije i Pakistana koji se bore za kontrolu u regionu. U indijskom djelu postoji dugogodišnji konflikt sa separatistima.

U tom većinski muslimanskom regionu na sjeveru Indije, prema procjenama, nalazi se oko 500.000 pripadnika indijskih snaga bezbjednosti.

Indija optužuje Pakistan za slanje pobunjenika koji napadaju vojsku i policiju, dok Islamabad tvrdi da samo pruža diplomatsku podršku pravu Kašmiraca na samoopredeljenje.

Od početka pobune ubijeno je oko 70.000 ljudi.

Bonus video: