Izraelska vojska gađala kuću lidera Hamasa u pojasu Gaze

U najnovijem sukobu, najgorem od rata 2014. godine u pojasu Gaze, ubijeno je najmanje 145 Palestinaca u pojasu Gaze, uključujući 41 dete i 23 žena, a u Izraelu je prema podacima AP-a poginulo osmoro ljudi, uključujući dvoje dječaka i vojnika

4871 pregleda 3 komentar(a)
Arhiva, Foto: REUTERS
Arhiva, Foto: REUTERS

Izraelska vojska je danas rekla da je gađala kuću od najvišeg lidera Hamasa u Gazi poslije gotovo nedjelju dana žestokih udara iz vazduha i raketne vatre na Izrael sa palestinske teritorije kojom vlada ta islamska organizacija.

Vojni portparol brigadni general Hidai Zilberman izjavio je danas za izraelski vojni radio da je vojska gađala kuću Jehije Sinvara, najvišeg lidera Hamasa na toj teritoriji koji se po svoj prilici krije s ostatkom rukovodstva.

Kuća Sinvara se nalazila u gradu Kan Junis na jugu pojas Gaze, a izraelska vojska je rekla da je gađala i kuću njegovog brata. Ostalo je nejasno da li su oni dijelili porodičnu kuću.

Hamas i islamski džihad su potvrdili pogibiju 20 svojih boraca od početka sukoba u ponedjeljak uveče, dok Izrael tvrdi da je taj broj mnogo veći.

Hamas i druge organizacije ispalile su oko 2.000 raketa na Izrael od početka sukoba pošto je napetost na čestom mjestu nasilja u Jerusalimu kulminirala proteklog vikenda zbog prijetnje iseljavanjem palestinskih porodica iz jednog kvarta u istočnom dijelu grada.

Izrael je izveo stotine udara iz vazduha širom osiromašene i blokirane teritorije i srušio nekoliko višespratnica uključujući i jednu u kojoj su bile kancelarije Asošiejted presa i drugih medija.

U najnovijem sukobu, najgorem od rata 2014. godine u pojasu Gaze, ubijeno je najmanje 145 Palestinaca u pojasu Gaze, uključujući 41 dete i 23 žena.

U Izraelu je prema podacima AP-a poginulo osmoro ljudi, uključujući dvoje dječaka i vojnika.

Rano jutros su izraelski borbeni avioni pogodili nekoliko zgrada i puteva u važnom dijelu grada Gaze.

Na fotografijama se vidi da su stvoreni krateri koji su blokirali put do glavne bolnice Šifa, najvećeg medicinskog centra u pojasu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopštilo da je u najnovijim udarima poginulo najmanje dvoje, a da je 25 ljudi ranjeno, uključujući žene i decu. Izraelska vojska nije odmah ništa komentarisala.

U subotu je gađana kuća Kalila al Haje, visokog zvaničnika u političkom krilu Hamasa.

Kako je navela vojska ona je bila dio terorističke infrastrukture. Izvještaja o sudbini Al Haje za sada nema.

Bonus video: