Izrael razmatra prekid vatre zbog rastućeg pritiska SAD

Pred današnji sastanak užeg sastava Vlade Izraela, zaduženog za bezbjednost, čuli su se pozivi da se krene ka prekidu vatre sada kada je više vojnih ciljeva postignuto u sukobu protiv Hamasa i u odgovoru na rastući međunarodni pritsak, navode izraelski mediji

7694 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Izraelski zvaničnici nagovjestili su danas mogućnost uspostavljanja prekida vatre u sukobima sa palestinskim organizacijama pošto su predsjednik SAD Džozef Bajden i američki poslanici izrazili zabrinutost zbog najnovijih izraelskih udara na pojas Gaze u kojima su ubijeni palestinski civili i srušena zgrada gdje su bile kancelarije stranih medija.

Američki zvaničnici su podržali pravo Izraela da se brani od raketnih napada iz Gaze ali su apelovali na smirivanje nasilja, prenijeli su izraelski listovi.

Pred današnji sastanak užeg sastava Vlade Izraela, zaduženog za bezbjednost, čuli su se pozivi da se krene ka prekidu vatre sada kada je više vojnih ciljeva postignuto u sukobu protiv Hamasa i u odgovoru na rastući međunarodni pritsak, navode izraelski mediji.

Neimenovani zvaničnici su rekli da će kao i ranije dogovoru o prekidu vatre posredovati Egipat.

Od petka uveče izraelska vojska je izvela niz udara iz vazduha iz pojasa Gaze, ciljajući infrastrukturu Hamasa i Islamskog džihada, te pripadnike tih organizacija u odgovoru na više od 2.500 raketa ispaljenih iz te enklave od početka sukoba u ponedjeljak uveče.

U jednom takvom udaru u noći između petka i subote poginulo je najmanje deset palestinskih civila, najviše djece.

U subotu je poslije upozorenja stanarima da se evakuišu sa zemljom sravnjena višespratnica u kojoj su bile kancelarije Asošiejted presa, Al Džazire i kuvajtske televizije.

Izraelska vojska je optužila Hamas da se krije iza kancelarija medijskih kuća u kuli i koristi ih kao ljudske štitove.

Međutim, Bajden je u razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom "izrazio zabrinutost za bezbjednost novinara", ocijenivši da je najnoviji sukob "tragično odnio živote izraelskih i palestinskih civila", uključujući djecu.

U subotu je sekretarka za štampu Bijele kuće Džen Psaki apelovala na Izrael da osigura bezbjednost novinara, a ministar odbrane SAD Lojd Ostin je rekao izraelskom kolegi Beniju Gancu da je potrebno vratiti zatišje.

Pojednini istaknuti članovi Demokratske stranke su dijelom osudili izraelsko bombardovanje Gaze uključujući senatora Roberta Menendeza.

Izraelski vojni portparol Hidai Zilberman je odbacio američke i međunarodne kritike o napadu na kulu u kojoj su bile kancelarije medija, tvrdeći da je uprkos tome to bio legitimni vojni cilj.

Ostalo je nejasno zašto Izrael nije izveo precizni udar na tu zgradu, da uništi samo kancelarije Hamasa na pojedinim spratovima, kao što je to činio ranije, pa i u ovom sukobu, a ne da je sruši čitavu sa svim stanovima, naveo je AP.

Broj žrtava u pojasu Gaze u međuvremenu je povećan na 174, uključujući desetine djece, a više od 1.200 judi je ranjeno, saopštilo je danas tamošnje Ministarstvo zdravlja. Na izraelskoj strani poginulo je deset ljudi, uključujući dvoje djece i stotine je ranjeno.