Ubijen komandir Islamskog džihada u izraelskom udaru na pojas Gaze

U vojnom saopštenju je navedeno i da je komandir Islamskog džihada koji je danas ubijen 15 godina predvodio napade na izraelske vojnike i civile i da je takođe direktno odgovoran za ispaljivanje antitenkovske rakete prošle nedjelje i ranjavanje jednog izraelskog civila

3892 pregleda 3 komentar(a)
pojas Gaze, Foto: Reuters
pojas Gaze, Foto: Reuters

Komandir Islamskog džihada visokog ranga ubijen je danas u izraelskom udaru iz vazduha na kuću u Beit Lahiji na sjeveru pojasa Gaze, javili su mediji na toj palestinskoj teritoriji,a izraelska vojska je to naknadno potvrdila.

Husam Abu Harbid je rukovodio operacijama organizacije na sjeveru Gaze, kako je navedeno.

Islamski džihad nije odmah potvrdio vijest o njegovoj pogibiji.

Izraelski mediji prenose da je Abu Harbid bio na toj poziciji od kraja 2019. godine pošto je njegovog prethodnika Bahau Abu al Atu takođe ubila izraelska vojska.

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze saopštilo je u međuvremenu da je broj Palestinaca poginulih u Gazi povećan na 198, a da je među žrtvama 58 djece i da je oko 1.300 ljudi ranjeno.

Nije međutim navedeno koliko je poginulo pripadnika Hamasa i drugih ekstremističkih organizacija, komentarišu izraelski mediji.

Izraelska vojska je izvela snažne udare na pojas Gaze protekle noći, za koje su stanovnici te enklave rekli da su najjači od početka sukoba započetih prije nedjelju dana.

U vojnom saopštenju je navedeno da je u noći između nedjelje i ponedeljka gađano 35 meta u periodu od 20 minuta, te da je 54 borbenih aviona ispalilo oko 110 preciznih projektila i da je uništeno 15 kilometara podzemnih tunela Hamasa koji vlada pojasom Gaze, te pogođene kuće devet komandira Hamasa.

U vojnom saopštenju je navedeno i da je komandir Islamskog džihada koji je danas ubijen 15 godina predvodio napade na izraelske vojnike i civile i da je takođe direktno odgovoran za ispaljivanje antitenkovske rakete prošle nedjelje i ranjavanje jednog izraelskog civila.