Izraelska vojska: Oborili smo bespilotnu letjelicu; Hamas pokušava da napadne i podvodnim dronovima

Snage palestinskog islamističkog Hamasa su više puta lansirale dronove iz Gaze, a jedan pun eksploziva pao je u subotu na palestinsku teritoriju i ubio dvojicu ekstremista, prenijeli su izraelski mediji

4173 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Izraelska vojska je saopštila da je jutros oborila bespilotnu letjelicu koja se približila sjevernoj granici Izraela.

To je sedmi takav pokušaj napada od 10. maja kada je počeo sukob Izeraela s palestinskim Hamasom u pojasu Gaze.

Izrael provjerava da li je dron poletio iz Sirije ili Jordana.

Snage palestinskog islamističkog Hamasa su više puta lansirale dronove iz Gaze, a jedan pun eksploziva pao je u subotu na palestinsku teritoriju i ubio dvojicu ekstremista, prenijeli su izraelski mediji.

Nekoliko dronova je presreo izareelski protivraketni sistem "Gvozdena kupola" koji ranije nije bio podešen da obara i takve letjelice.

Izraelska vojska je objavila da je sinoć primijetila da je šest raketa ispaljeno iz Libana prema Izraelu, koje su pale na libansku teritoriju.

Hamas pokušava da izvede napade i podvodnim dronovima, a u ponedjeljak je izraelska vojska objavila da je omela jedan takav napad - podmornicom kojom Hamas upravlja iz daljine da bi napao izraelske brodove.

Portparol izraelske vojske je rekao da je podmornica isplovila s obale Sredozemnog mora u Gazi i da se spustila nekoliko metara u more, usmjerena na izraelsku obalu ili ratne brodove.

Hamas navodno u te podmornice - "podvodne dronove", stavlja po 30 kilograma eksploziva. Mada šteta od toga ne bi bila velika, omogućila bi Hamasu da proglasi uspjeh.

Bonus video: