projektili ispaljeni i ka gradovima gdje nema vojnih baza

Deseti dan sukoba: Raketiranje, bombardovanje, broj žrtava raste

Ekstremističke organizacije u pojasu Gaze ispalile su kasno sinoć i rano jutros baražnu raketnu vatru na južni i centralni dio Izraela i Hamas tvrdi da je gađao izraelske vazduhoplovne baze

3452 pregleda 2 komentar(a)
Mnoge projektile je presreo sistem za protivraketnu odbranu "Gvozdena kupola", Foto: REUTERS
Mnoge projektile je presreo sistem za protivraketnu odbranu "Gvozdena kupola", Foto: REUTERS

U izraelskim udarima iz vazduha rano jutros poginulo je najmanje šestoro ljudi u Gazi i uništena kuća jedne velike porodice, javio je Asošiejted pres (AP).

Izraelska vojska je rekla da je proširila udare na vojne ciljeve na jugu te palestinske teritorije.

Među poginulima u Gazi je i jedan novinar radija Hamasa Al Aksa.

Ekstremističke organizacije u pojasu Gaze ispalile su kasno sinoć i rano jutros baražnu raketnu vatru na južni i centralni dio Izraela i Hamas tvrdi da je gađao izraelske vazduhoplovne baze.

Sirene za raketnu uzbunu čule su se u pograničnim mjestima na jugu i priobalnim gradovima Ašdodu i Aškelonu i sve do Rehovota i Palmahima i u više vazduhoplovnih baza između, prenijeli su izraelski mediji.

Izraelski vojni portparol Hidai Zilberman rekao je da vojska nema informacija da su rakete pogodile nijednu od tih baza, te da je samo jedan projektil pao van baze Tel Nof kraj Rehovata.

Izraelska strana tumači da je javno objavljivanje napada na vazduhoplovne baze pokušaj Hamasa da odbaci kritike SAD i drugih zemalja da nasumično gađa izraelsko stanovništvo.

Tokom sinoćnjih i jutrašnjih udara pogođena su civilna područja i ispaljeni projektili ka izraelskim gradovima gdje nema baza.

Izvještaja o povredama i šteti nije bilo, a raketiranje je počelo u 20 sati i trajalo do dva ujutru, a mnoge projektile je presreo sistem za protivraketnu odbranu "Gvozdena kupola".

Tročasovna pauza trajala je od 2.30 do 5.30, kao što je postalo uobičajeno tokom proteklih noći.

Izraelska vojska je saopštila da je prošle noći i jutros ispaljeno 50 raketa u pravcu Izraela, a da je 10 palo na palestinsku teritoriju.

Izraelski avioni su čitave noći izvodili udare na desetine meta širom pojasa Gaze, javio je Palestinski medijski centar i objavio fotografije i snimke bombardovanja.

Kako je navedeno nekoliko Palestinaca je ubijeno i više njih ranjeno.

Portparol Zilberman je rekao da izraelska vojska vjeruje da je ubijeno najmanje deset članova Hamasa i Islamskog džihada u napadima na gradove Kan Junis i Rafu na jugu pojasa.

Na mrežu tunela na jugu Gaze 50 borbenih aviona ispalilo je 120 bombi, uništivši za 25 minuta 12 kilometara tih podzemnih prolaza koje je vojska nazvala "metro", rekao je portparol.

Bila je to peta runda napada na tunele, a gađan je i niz ciljeva u gradu Gazi u noći između utorka i srijede, gdje navodno žive visoki komandiri Hamasa. Gađana su i mjesta odakle se ispaljuju rakete i minobacački projektili.

U međuvremenu se nastavljaju nastojanja da se uspostavi prekid vatre i Francuska je rekla da je predložila rješenje u saradnji sa susjedima Izraela Egiptom i Jordanom.

To bi moglo da navede administraciju SAD da prvi put iskoristi pravo veta ako želi da nastavi da blokira takve napore u Savjetu bezbjednosti UN pošto je to već četiri puta učinila..

Izraelski TV Kanal 12 objavio je u međuvremenu da je egipatska inicijativa za prekid vatre urodila plodom i da će stupiti na snagu u četvrtak ujutru, zvaničnici na obje strane su porekli takve izvještaje.

Iz pojasa Gaze je od početka sukoba 10. maja ispaljeno 3.700 raketa, a izraelsko neprestano bombardovanje u znak odmazde produbilo je humanitarnu krizu na tom palestinskom području i oko 72.000 Palestinaca je raseljeno.

Po palestinskim podacima u Gazi je poginulo 219 ljudi, uključujući najmanje 63 djece, a 1.300 Palestinaca je ranjeno.

Na izraelskoj strani poginulo je 12 osoba, uključujući dvoje djece dva strana radnika jednog vojnika, a na stotine je ranjeno.

Hamas i Islamski džihad su potvrdili pogibiju najmanje 20 svojih pripadnika, a Izrael tvrdi da ih je ubijeno najmanje 130.