Pelosi pozvala na bojkot zimske Olimpijade u Pekingu

"Da šefovi država dolaze u Kinu dok traje genocid, zaista se postavlja pitanje kakav moralni autoritet bi imali kad bi ponovo govorili o ljudskim pravima bilo gdje na svijetu"

1912 pregleda 7 komentar(a)
Nensi Pelosi, Foto: REUTERS
Nensi Pelosi, Foto: REUTERS

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Sjedinjenih Država Nancy Pelosi pozvala je u utorak, 18. maja na američki diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu i kritikovala Kinu zbog kršenja ljudskih prava, piše BBC.

Rekla je i da će svjetski lideri koji će prisustvovati Igrama izgubiti moralni autoritet.

"Da šefovi država dolaze u Kinu dok traje genocid, zaista se postavlja pitanje kakav moralni autoritet bi imali kad bi ponovo govorili o ljudskim pravima bilo gdje na svijetu", rekla je Pelosi.

Nezavisno povjerenstvo Ujedinjenih nacija (UN) izvijestilo je 2018. o najmanje milion Ujgura i drugih muslimana koji se nalaze u kampovima u kineskoj regiji Sinđijang. Peking ih opisuje kao centre za stručno osposobljavanje za suzbijanje ekstremizma i snažno odbacuje optužbe za zlostavljanje i genocid.

Glasnogovornik kineske ambasade Liu Pengju izjavio je za Reuters da su američki pokušaji miješanja u kineske unutrašnje poslove oko Olimpijskih igara osuđeni na neuspjeh.

"Pitam se zbog čega neki američki političari misle da zapravo imaju takozvani moralni autoritet. Što se tiče pitanja ljudskih prava, oni nisu u poziciji, ni istorijski ni trenutno, da bezobzirno kritikuju Kinu", rekao je Liu.

Bonus video: