kina "dodala so na ranu"

Bitkoin nastavio pad, izgubio do 30 odsto vrijednosti

Kriptovalute "nisu prave devize" ocijenilo je danas više referentnih kineskih bankarskih saveza i upozorilo na "spekulacije" u zemlji koja se inače priprema da izda svoju sopstvenu virtuelnu valutu

7486 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Vodeća kriptovaluta bitkoin nastavila je danas ubrzani gubitak vrijednosti i izgubila do 30 odsto prije nego što se malo oporavila.

To je reakcija na upozorenje Kine i na preokret stava milijardera Ilona Maska oko kriptovaluta.

Oko 15.40 danas po srednjeevropskom vremenu bitkoin je izgubio 17,35 odsto i pao na 35.799 dolara, ubrzo poslije zaustavljanja na vrijednosti od 30.016 dolara. Kada je bio na svom najnižem nivou danas, vrijednost bitkoina bila je upola manja od njegovog istorijskog rekorda 14. aprila kada je vrijedio 64.869,78 dolara. Ipak je to i dalje bilo više nego koliko je vredio na početku godine.

Poslije obrta u stavu Mankove kompanije Tesla oko bitkoina, Kina je "dodala so na ranu" i proglasila da virtuelne valute ne treba i ne mogu da se koriste na tržištu zato što nisu prave valute, rekao je jedan analitičar. Kriptovalute "nisu prave devize" ocijenilo je danas više referentnih kineskih bankarskih saveza i upozorilo na "spekulacije" u zemlji koja se inače priprema da izda svoju sopstvenu virtuelnu valutu.

Jedno vrijeme Kina je bila jedno od mjesta gdje je bitkoin, najrasprostranjenija od virtuelnih valuta, bio jak.

Prošle nedjelje Ilon Maski, vlasnik proizvodjača električnih automobila Tesla, objavio je da će ta kompanija odbijati plaćanja u bitkoinu, navodeći kao razlog ekološki rizik izazvan "rudarenjem" za bitkoinom, a prethodnih mjeseci on je zauzeo pozitivan stav prema kriptovalutama i doprinio skoku njihove vrijednosti.