Blinken na sastanku sa Lavrovim: SAD za stabilniji i predvidljiviji odnos sa Rusijom

U razgovoru je bilo riječi i o oblastima u kojima bi narodi SAD i Rusije mogli da imaju koristi od poboljšane saradnje, uključujući Avganistan, stratešku stabilnost i suzbijanje nuklearnih programa Irana i Sjeverne Koreje

3643 pregleda 4 komentar(a)
Sa sastanka- Blinken i Lavrov, Foto: Reuters
Sa sastanka- Blinken i Lavrov, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken istakao je na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim da se SAD zalažu za stabilniji i predvidljiviji odnos sa Moskvom.

Kako se navodi u saopštenju portparola Stejt departmenta Neda Prajsa, Blinken je izrazio i duboku zabrinutost SAD u vezi sa daljim vojnim razmještanjem Rusije u Ukrajini i u njenoj blizini.

Američki državni sekretar izrazio je zabrinutost i vezano za akcije Rusije protiv Glasa Amerike i Radija slobodna Evropa, kao i za zdravlje opozicionara Alekseja Navaljnog i represiju protiv opozicionih organizacija.

U razgovoru je bilo riječi i o oblastima u kojima bi narodi SAD i Rusije mogli da imaju koristi od poboljšane saradnje, uključujući Avganistan, stratešku stabilnost i suzbijanje nuklearnih programa Irana i Sjeverne Koreje.

Na sastanku je istaknuta posvećenost nastavku razgovora u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je nakon sastanka pozdravio "konstruktivne" razgovore sa američkim kolegom.

Šefovi diplomatije Rusije i SAD sastali su se u Rejkjaviku, na marginama ministarskog sastanka Savjeta Arktika. To je bio njihov prvi susret od izbora Džozefa Bajdena za predsjednika SAD.

Bonus video: