Bajden: Sve dok regija ne prizna pravo Izraela kao nezavisne države, mira neće biti

Američki predsjednik pozvao na okončanje međuopštinskih sukoba ekstremista s obje strane i naglasio da je imperativno osigurati sigurnost Palestinaca na Zapadnoj obali te pomoć narodu Gaze

6950 pregleda 17 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken telefonski je razgovarao u petak s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, a raspravljali su o mjerama koje bi osigurale dalje primirje koje je stupilo na snagu, saopštio je Stejt Department, a prenosi Rojters.

Blinken je rekao Abasu da su Sjedinjene Države predane u naporima da s palestinskim vlastima i Ujedinjenim nacijama osiguraju hitnu humanitarnu pomoć te mobilizuju međunarodnu pomoć za obnovu Gaze.

U petak je uz posredovanje Egipta dogovoreno primirje u pojasu Gaze, nakon najžešćih sukoba u posljednjih nekoliko decenija.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi rekli su da su u izraelskim vazdušnim udarima ubijena 232 Palestinca, uključujući 65 djece, a više od 1.900 ljudi je ranjeno, prenosi Hina.

Izraelske vlasti su izvijestile o 12 poginulih i stotinama povrijeđenih u Izraelu u raketnim napadima palestinskih militanata koji su izazvali veliku paniku u zemlji.

Bajden izrazio nadu u opstanak primirja

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je kako Demokratska stranka i dalje podržava Izrael i da se moli da se održi prekid vatre između Izraelaca i Hamasa.

Bajden je na medijskoj konferenciji u Bijeloj kući rekao kako je rješenje između dviju država jedini odgovor u suzbijanju sukoba dviju strana te se obavezao da će s drugim zemljama izraditi veliki paket pomoći za obnovu Gaze.

Bajden, čija je administracija danima radila iza kulisa kako bi postigla primirje, rekao je da će pomoć regiji biti koordinirana s palestinskim vlastima, Hamasovim suparnikom koji podržava Zapad na okupiranoj Zapadnoj obali, kako bi se osiguralo da Hamas ne može obnoviti svoj vojni arsenal.

Pozvao je na okončanje međuopštinskih sukoba ekstremista s obje strane i naglasio da je imperativno osigurati sigurnost Palestinaca na Zapadnoj obali te pomoć narodu Gaze.

Dodao je kako će takođe insistirati na tome da izraelski građani, Arapi i Jevreji, budu tretirani kao jednaki.

Bajden je kazao da bi Palestinci takođe trebalo da prepoznaju pravo Izraela na postojanje.

"Razjasnimo nešto ovdje: sve dok regija nedvosmisleno ne kaže da priznaje pravo Izraela da postoji kao nezavisna jevrejska država, mira neće biti", rekao je Bajden.

Bonus video: