Bajden za pragmatičan pristup sjevernokroejskom pitanju

Američki predsjednik nije isključio da bi lično mogao jednog dana da se sastane sa Kim Džong Unom, naglasivši, međutim, da to neće uraditi dok Kim jasno ne preuzme neke obaveze

1963 pregleda 0 komentar(a)
Bajden i Mun-Džae-in u Bijeloj kući, Foto: Reuters
Bajden i Mun-Džae-in u Bijeloj kući, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džo Bajden založio se za "pragmatičan" pristup u odnosu prema Sjevernoj Koreji, istovremeno priznajući da će pregovori o denuklearizaciji te zemlje biti izuzetno osjetljivi.

"Nemamo nikakvu iluziju o teškoći tog zadatka, apsolutno nikakvu. Četiri prethodne administracije nisu postigle taj cilj. To je nevjerovatno težak cilj", rekao je Bajden sinoć u Bijeloj kući na zajedničkoj konferenciji za novinare sa južnokorejskim predsjednikom Mun Džae-inom.

Bajden je objavio da je imenovao iskusnog diplomatu Sung Kima za specijalnog izaslanika za Sjevernu Koreju, ali nije isključio ni to da bi lično mogao jednog dana da se sastane sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom, naglasivši, međutim, da to neće uraditi dok Kim jasno ne preuzme neke obaveze.

Bajden je ovom prilikom kritikovao postupak svog prethodnika Donalda Trampa koji se dva puta sastao sa Kim Džong Unom, u Singapuru i zatim u Hanoju, bez postizanja opipljivih rezultata.

Bajden je već odbacio pristup svoja dva prethodnka Donalda Trampa i Baraka Obame, navodeći da nije ni za opsesiju o postizanju "velikog sporazuma" ni za "strateško strpljenje". Ali sinoć nije rekao kako namjerava da djeluje i ograničio se na opšte formulacije, založivši se za "pragmatičan" napredak radi smanjenja tenzija i približavanja "krajnjem cilju" - denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Južnokorejski predsjednik koji je posredovao između Pjongjanga i Vašingona za vrijeme Trampovog predsjedništva, izrazio je nadu da će iskoristiti posljednju godinu svog mandata da konačno stigne do "nepovratnog mira" na Korejskom poluostrvu.

On je pohvalio spremnost Vašingtona za dijalog. Ne zna se, međutim, kako nagovoriti Pjongjang da se vrati za pregovarački sto. Sjevernokorejske vlasti već su osudile "neprijateljsku" i "lažljivu" diplomatiju nove američke administracije.

Iako je pogođen brojnim međunarodnim sankcijama, Pjongjang je brzo posljednjih godina razvio svoje vojne kapacitete pod vođstvom Kim Džong Una i sproveo više nuklearnih proba i uspješno testirao balističke rakete.

Bijela kuća saopštila je ranije da želi da se osloni između ostalog na zajedničku deklaraciju sa samita u Singapuru 2018. godine. U tom kratkom dokumentu govori se o "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva", ali ta opšta formulacija daje prostor dvema stranama za različitu interpretaciju.

Kao dokaz značaja tog regiona za Vašington predsjednik Mun Džae-in tek je drugi svjetski vođa koga je Bajden lično primio u Bijeloj kući od stupanja na dužnost, poslije japanskog premijera Jošihide Suge.

Bonus video: