Pakistan: Poginulo najmanje šestoro, sukobi nastavljeni

Kako je britanska agencija navela, tvrdokorna islamistička partija Tehrek-e-Labaik optužuje ministra pravosuđa da izmjenom postizborne zakletve podstiče bogohuljenje, a vlada je objasnila ovaj problem kao administrativnu grešku
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.11.2017. 09:33h

Nakon pogibije najmanje šest osoba u sukobima islamskih aktivista sa snagama bezbjednosti u pakistanskoj prijestonici, sukobi su nastavljeni i danas.

Islamski fundamentalisti su na današnjim protestima palili vozila prije nego što su se povukli u svoje kampove u kojima se nalaze već više od dvije nedelje i blokiraju puteve do Islamabada, prenosi Rojters.

Prema pisanjima državnih medija, najmanje šest ljudi je poginulo u jučerašnjim sukobima, kada je nekoliko hiljada pripadnika policije i paravojnih formacija pokušalo da razbije blokadu koju su napravili islamski demonstranti.

Povrijeđeno je više od 125 osoba, a policijski zvaničnik Amir Niazi je istakao da je 80 pripadnika bezbjednosnih snaga među povrijeđenima.

Policija je zajedno sa paravojnim formacijama opkolila kamp u okrugu Fiazabad između gradova Ravalbindi i Islamabad gdje su demonstranti blokirali put, ali na licu mjesta nije bilo vojnika uprkos pozivima vlade Pakistana da pomogne policiji da rasturi protest.

"Vojska je pozvana da uspostavi kontrolu nad zakonom i situacijom u prijestonici", izvestila je državna televizija Pakistana, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova.

AP je, pozivajući se na navode pakistanskih zvaničnika, prije toga prenio da je policija u toj zemlji upotrebila suzavac i vodene topove da bi natjerala islamiste u gradu Ravalpindi, da odblokiraju puteve koji su zatvoreni za saobraćaj više od 20 dana.

Demonstranti su zaustavili saobraćaj u prijestonici odbijajući da se povinuju sudskoj naredbi da okončaju protest i zahtjevajući da ministar pravosuđa Zaid Hamid podnese ostavku.

Kako je britanska agencija navela, tvrdokorna islamistička partija Tehrek-e-Labaik optužuje ministra pravosuđa da izmjenom postizborne zakletve podstiče bogohuljenje, a vlada je objasnila ovaj problem kao administrativnu grešku.

U sukobima koji su 2007. godine izbili između vlasti i pristalica radikalnih islamista kod džamije u prijestonici, poginulo je najmanje 100 ljudi.

Galerija

Bonus video: