Trampovi nalozi na Fejsbuku i Instagramu suspendovani na dvije godine: Objavama podsticao na nasilje

Tramp je u saopštenju za medije odluku nazvao "uvredom"

9051 pregleda 7 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Kompanija Fejsbuk je danas saopštila da je suspendovala profile na Fejsbuku i Instagramu bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa na dvije godine jer je, kako su naveli, objavama podsticao nasilje na Kapitol hilu u januaru ove godine.

"Kada istekne ovaj period, tražićemo od stručnjaka da procijene da li još postoji rizik za javnu bezbjednost", rekao je potpredsjednik Fejsbuka Nik Kleg.

Dvogodišnja suspenzija se računa od 7. januara ove godine.

Tramp je u saopštenju za medije odluku nazvao "uvredom".

"Ne smiju se izvući sa ovom cenzurom i ućutkivanjem i na kraju, mi ćemo pobijediti. Naša država ne može da podnese više ovo zlostavljanje", navodi se u saopštenju.

Trampov nalog će sve vrijeme biti javan i ljudi će moći da komentarišu već postojeće objave, ali za vrijeme suspenzije neće moći da se objavi novi sadržaj.

Tviter je, sa druge strane, trajno uklonio nalog i on više ne postoji na toj društvenoj mreži.

Fejsbuk je saopštio da će se javne ličnosti strože nadgledati tokom protesta i građanskih nemira i da kazne mogu biti od mjesec dana do dvije godine suspenzije.

Nadzorni odbor u kompaniji Fejsbuk je prošlog mjeseca izrazio neslaganje sa suspenzijom Trampovog naloga na neodređeno i dali su kolegama šest mjeseci da donesu konačnu odluku.

Ranije je utvrđeno da su Trampove objave 6. januara, na dan nereda na Kapitol hilu u Vašingtonu, "ozbiljno kršenje" pravila te kompanije.

"U trenutku objavljivanja Trampovih poruka, postojao je jasan i neposredan rizik od nanošenja štete i njegove riječi podrške onima koji su umiješani u nerede legitimisali su njihove nasilne akcije", naveo je tada nadzorni odbor Fejsbuka.

Bonus video: