šest godina služio u specijalnim jedinicama izraelske vojske

Ko je Naftali Benet: Politički sin Netanjahua, radikalan, multimilioner, protivnik palestinske države

Kao oficir specijalnih snaga, Benet je tokom Aprilskog rata 1996. učestvovao u artiljerijskim napadima na libansko selo Kana, u kojem je uništeno glavno sjedište trupa Ujedinjenih nacija (UN) i ubijeno više od stotinu civila

19808 pregleda 3 komentar(a)
Benet, Foto: Reuters
Benet, Foto: Reuters

Naftali Benet već petnaestak godina uspješno tumara izraelskom politikom.

Počeo je kao politički sin Benjamina Netanjahua, a sada jedva čeka da ga najuri sa vlasti.

Benet spada u najradikalnije izraelske političare.

Put u politiku je Naftalija Beneta, kao i mnoge druge izraelske političare, vodio preko oružanih snaga.

Benet, čija je porodica iz San Franciska emigrirala u Izrael, šest godina je služio u specijalnim jedinicama izraelske vojske.

Ovakva prošlost je mogla da odigra izvjesnu ulogu kada je opozicioni političar Benjamin Netanjahu (Likud), tada 34-godišnjeg elitnog vojnika 2006. postavio za šefa svog štaba.

Netanjahu je takođe ranije služio u antiterorističkim trupama.

Benetova vojna služba je ostala kontroverzna tema u javnosti godinama nakon što je napustio specijalne snage.

Kao oficir specijalnih snaga, Benet je tokom Aprilskog rata 1996. učestvovao u artiljerijskim napadima na libansko selo Kana, u kojem je uništeno glavno sjedište trupa Ujedinjenih nacija (UN) i ubijeno više od stotinu civila.

Multimilioner sa 33

Po završetku vojne službe 1996, Benet započinje studije prava u Njujorku, osniva softversku kompaniju i brzo počinje da ostvaruje profit.

Nekoliko godina kasnije promet kompanije procijenjen je na 145 miliona dolara.

Benet se sa 33 godine finansijski obezbijedio.

"Mogao sam do kraja život da sjedim na Karibima i ispijam koktele", izjavio je Benet.

Karijeru je započeo kao šef Netanjahuovog kabineta nakon Libanskog rata 2006. u kojem je Benet izgubio najboljeg prijatelja.

Dvije godine je bio jedan od najbližih saradnika političara partije Likud, ali neposredno prije nego što će 2009. Netanjahu biti ponovo izabran za šefa vlade, Benet okončava saradnju sa njim i distancira se od svog mentora.

Benet je oštro kritikovao konzervativnog premijera, koji se nakon američkog pritiska, izjasnio za obustavljanje gradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali.

Kao predsjedavajući krovne organizacije Naselja, organizovao je djelotvorne proteste protiv ovih planova i izvršio pritisak na Netanjahua.

Potraga za pravom partijom

U proljeće 2012. je ambiciozni političar okončao članstvo u Likudu, najvećoj konzervativnoj partiji u Izraelu, i priključio se nacionalno-religioznoj partiji Jevrejski dom.

Samo pola godine kasnije ova mala partija, sa samo tri poslanička mjesta u izraelskom parlamentu Knesetu izabrala ga je za svog predsjednika.

Jevrejski dom je pod njegovim rukovodstvom proširio biračku bazu i dobio više poslaničkih mjesta.

Kao ministar i član Kabineta za bezbjednost, Benet je 2013. ušao u vladu svog rivala – Netanjahua.

Ali, i Jevrejski dom je za njega bila samo usputna stanica na putu ka vrhu.

Šest godina nakon što ga je partija izabrala za svog predsjednika, napušta pokret i krajem 2018. osniva novu poslaničku grupu u Knesetu pod imenom Nova desnica.

Za parlamentarne izbore 2019. Nova desnica se sa Unijom desnih partija povezala u novi politički savez Jamina, koji se tada izjasnio za ponovni izbor Netanjahua.

Tako Benet u jesen 2019. ponovo ulazi u Netnjahuov kabinet kao ministar odbrane.

Zajednički cilj: Okončati eru Netanjahua

Od posljednjih parlamentarnih izbora, na kojima je Jamina osvojila sedam poslaničkih mandata, Naftali Benet radi na okončanju ere Netanjahua.

To bi moglo da mu pođe za rukom samo u avanturističkoj koaliciji u kojoj će biti svačega, od krajnje ljevice do krajnje desnice.

Pored desničarske Jamine, u planiranom Savezu je i jača liberalna partija centristička stranka opozicionog lidera Jaira Lapida.

Ideja je da Benet i Lapid podijele premijersku funkciju.

Lapid bi prvo trebalo da bude ministar spoljnih poslova, a nakon dvije godine od Beneta preuzme funkciju premijera.

Ali, članovi nove vlade bi trebalo da postanu i čelnici Radničke partije, ljevičarskog Mereca, Našeg doma Izraela, Nove nade i partije Plavo-bijelo Benija Ganca.

Tu su i poslanici arapske manjine, koja novoj vladi omogućuje parlamentarnu većinu.

Protivnici rješenja dvije države

Ostaje otvoreno i pitanje koje političke ciljeve želi da postigne ova čudna „Koalicija promjena“ sa brojnim nekadašnjim Netanjahuovim ljudima, ali i lijevim i liberalnim snagama.

U ovom trenutku partije zasigurno ujedinjuje želja da nakon 12 godina vlasti pošalju u opoziciju Netanjahua, koji je optužen za korupciju.

Dok Benet, kada je riječ o socijalnoj i ekonomskoj politici zastupa liberalne stavove, u bliskoistočnom konfliktu važi za tvrdolinijaša.

Radikalnim predlozima je posljednjih godina vladu premijera Netanjahua sve više gurao udesno.

Benet do danas kategorički odbija stvaranje palestinske države.

"Učiniću sve što je u mojoj moći da oni nikada ne dobiju državu", izjavio je političar 2013. za američki časopis Njujorker.

Svjestan je da Palestinci i Izraelci "neće da idu nigdje drugdje" i da "moraju da žive zajedno", kazao je Benet 2015. u intervjuu za Dojče vele (DW).

Danas 49-godišnji Benet, želi da Izrael anektira veliki dio Zapadne obale i poveća broj jevrejskih naseljenika u toj oblasti na milion.

Plan, koji u inostranstvu izaziva velike proteste.