Svijet zavisi od vakcina iz Indije

Indijske kompanije sada prave vakcine prije svega za domaće tržište, a to će se osjetiti širom svijeta

11144 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Svijet zavisi od Indije? To svakako nije pretjerano reći kada su u pitanju vakcine. Indijske farmaceutske kompanije pokrivaju više od pedeset odsto svjetske potrebe za raznim vakcinama. Proizvođači poput Indijskog instituta za serume (SII) snabdijevaju zemlje u razvoju pristupačnim vakcinama protiv korone.

Ali sada, kako je sama Indija teško pogođena epidemijom, vlasti su uvele ograničenja izvoza. „Trenutno se fokusiramo na proizvodnju Kovišilda za sopstvenu zemlju, to je hitno“, rekli su u kompaniji za DW.

Kovišild je tržišni naziv za vakcinu AstraZeneke u Indiji. Upravo je ta vakcina isporučivana i Crnoj Gori, kao i mnogim drugim zemljama.

„Naravno, moguće da proizvodnja drugih vakcina sada zastaje, ali brzo ćemo se vratiti tome“, dodali su u SII.

Taj farmaceutski gigant pravi vakcine protiv difterije, tetanusa, hepatitisa B, malih boginja, velikog kašlja, zauški i rubeole. U 170 zemalja isporučuje oko 1,5 milijardi vakcina godišnje po povoljnim cijenama. Procjenjuje se da oko dvije trećine djece na svijetu primi barem jednu vakcinu koju napravi SII.

Drugi veliki proizvođač je Barat Bajotek koji pravi domaće cjepivo protiv korone nazvano Kovaksin. Ta firma ima 145 patenata i pravi vakcine protiv hepatitsa B ili rotavirusa.

Sedam velikih indijskih proizvođača ukupno može da napravi 8,2 milijarde raznih vakcina godišnje.

Mnogo, a jeftino

Stručnjaci kažu da su indijske vlasti propustile priliku da rano opredijele neke od tih kapaciteta za proizvodnju dodatnih vakcina protiv korone. „Bićemo osuđeni da ponavljamo iste greške ukoliko ne naučimo iz ove krize“, kaže Džejkob Džon, virusolog koji je ranije radio na Hrišćanskom medicinskom koledžu u Tamil Nadu.

„Moramo da radimo na združenoj javno-privatnoj platformi i zaboravimo na finansijsko takmičenje tokom ovakvih vremena. Na kocki je reputacija Indije kao kraljevstva vakcina“, dodaje Džon za DW.

Nekoliko velikih javnih organizacija sposobnih da prave vakcine nedavno su ostale bez licence u Indiji. Četiri državne farmaceutske kompanije imaju dozvolu da proizvode kovid-vakcine tek od prošlog mjeseca. Direktor jedne od njih je novinarima rekao da će im trebati godinu dana da uopšte krenu u proizvodnju.

Bez ljekova i vakcina iz Indije, mnogi djelovi svijeta ne bi sebi mogli da priušte skupe zapadne proizvode.

„S obzirom na pritisak lidera EU da se vakcine proizvode u njihovim zemljama, tržište bi ubuduće moglo da postane zasićenije“, kaže nam Gautam Menon, profesor biologije na Univerzitetu Ašoka. „Indiji će tu pomoći sposobnost da proizvodi vakcine jeftino.“

Bonus video: