FOTO Žene širom svijeta digle glas protiv zlostavljanja

Nasilje nad ženama jedno je od naj "proširenijih, prisutnijih i poražavajućih" kršenja prava u svijetu, prema podacima Ujedinjenih nacija
66 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2017. 20:09h

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, održane su protestne šetnje ulicama Francuske, Španije, Italije, Turske, Čilea, Brazila i drugih zemalja.

U protestnoj šetnji u Parizu na stotine žena je marširalo, a neke su pozivale francuskog predsjednika Emanuela Makrona da pojača sredstva koja će njegove ambicije za promjenu učiniti mogućim, prenosi AP.

Rafael Remi Lelu iz grupe "Der Feminizam" požalila se tokom marša da Francuska nema punopravno Ministarstvo za ženske poslove.

Žene su u šetnju krenule ubrzo nakon što je Makron predstavio plan za promjenu, kako je rekao, francuske seksističke kulture, kojim će se zaštititi žene, a kazniti zlostavljači.

Šetnje koje obilježavaju ovaj dan održane su i u drugim gradovima širom Francuske, a aktivistkinje feminističkog pokreta Femen nosile su plakate na kojima je pisalo "Osveta žena" (Women's Vendetta i Female Revenge).

Centrom Rima takođe su marširale žene među kojima su bile i one koje vode Sigurne kuće za žene koje bježe od nasilnih muževa i momaka.

Kako AP navodi, žene vrše pritisak na poslanike da posvete više pažnje problemima koji se tiču žena, među kojima je finansiranje skloništa i drugih institucija koje se bave problemom zlostavljanja žena.

Na nekim plakatima učesnica u Rimu pisalo je "Sloboda da budem" i "Sloboda da živim".

U Turskoj je, sa druge strane, skup za obilježavanje ovog dana bio zabranjen.

Uprkos tome, na stotine demonstranata se okupilo i započelo šetnju na glavnoj pešačkoj aveniji u Istambulu.

Demonstranti koje su činile uglavnom žene, uzvikivali su "Nećemo biti ućutkani" i "ne plašimo se", a manji skupovi održani su i u drugim gradovima u Turskoj.

Nasilje nad ženama jedno je od naj "proširenijih, prisutnijih i poražavajućih" kršenja prava u svijetu, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Posmatračka grupa Femisajd map (FemicideMap) izvijestila je da je najmanje 1.915 žena ubijeno u Turskoj u prethodnih sedam godina, a da je u 995 slučajeva ubica bio ljubavnik ili supružnik žrtve.

Galerija

Bonus video: