Litvanija sumnja da joj Bjelorusija iz osvete gura migrante

"Ovaj priliv ilegalnih migranata u Litvaniju nije slučajan. Oni su dobro organizovani. Ima letova iz Bagdada i Istanbula za Minsk", rekla je ministarka

4997 pregleda 9 komentar(a)
Lukašenko, Foto: Reuters
Lukašenko, Foto: Reuters

Litvanija je privela grupu od devet migranata Iračana koji su ušli iz Bjelorusije, rekli su danas litvanski zvaničnici i optužili svog južnog susjeda da je umiješan u taj priliv koji traje već neko vrijeme.

"Očigledno je da se vodi hibridni rat protiv Litvanije i ilegalni protok migranata jedno je od sredstava", rekla je litvanska ministarka unutrašnjih poslova Agne Bilotaite.

Litvanija je kritikovala susjednu Belorusiju zbog brutalnog suzbijanja protesta poslije spornih predsjedničkih izbora prošle godine na kojima je dugogodišnji predsjednik Aleksandar Lukašenko osvojio šesti mandat.

"Ovaj priliv ilegalnih migranata u Litvaniju nije slučajan. Oni su dobro organizovani. Ima letova iz Bagdada i Istanbula za Minsk", rekla je ona u osvrtu na Iračane koji lete za Bjelorusiju iz ta dva grada.

Litvanija tvrdi da bjeloruski granična straža prikriva tragove migranata, a Bilotaite je rekla da to pokazuje da je moguće da sami zvaničnici sarađuju u tim procesima.

Ministarka je dodala da su sve mogućnosti i pripreme "koordinisane sa oružanim snagama da bi se suočilo sa migrantskom situacijom".

Najnovija grupa migranata ušla je u Litvaniju u nedjelju. Prošle nedjelje litvanski graničari su priveli 52 migranta. Oni su državljani Iraka, Sirije, Bjelorusije i Rusije i većina ih je tražila azil u toj baltičkoj zemlji.

Do sada je ove godine oko 160 ljudi, uglavnom Iračana ušlo u Litvaniju iz Bjelorusije, što je tri puta više nego cele 2020. godine. U 2019. ušlo ih je 46, a 2018. njih 104.

Litvanija i Bjelorusija, obje ranije deo sovjetske sfere, dijele granicu dugu gotovo 690 kilometara koja predstavlja i spoljnu granicu EU.

Litvanija dugo pruža podršku bjeloruskoj opoziciji i njen glavni grad Viljnus je već postao centar za Bjeloruse u izgnanstvu.

Ta zemlja je prošle godine dala utočište Svjatlani Tihanovskoj, glavnoj opozicionoj rivalki predsjednika Lukašenka na bjeloruskim spornim izborima 2020. na kojima je Lukašenko pobijedio poslije 26 godina vladavine. Jedan broj bjeloruskih nevladinih organizacija takođe se prebacilo u Viljnus, gdje se nalazi i univerzitet koji je Lukašenko zabranio.

Posljednjih nedjelja dvije zemlje su uzajamno proterale veći broj diplomata. EU je prošle nedjelje uvela sankcije Bjelorusiji, uključujući zabranu vazdušnog prostora i aerodroma zemalja Unije za njene avione kao znak protivljenja zbog preusmjeravanja aviona na letu iz Atine za Viljnus na Minsk, i hapšenja bjeloruskog opozicionara.

Lukašenkko je upozorio da bi Bjelorusija mogla da uzvrati na najnovije sankcije EU tako što će olabaviti granične kontrole za ilegalnu migraciju na putu ka zapadu i za trgovinu drogom.

Bonus video: